Za osvježenje: Sladoled od kafe i čokolade

Radiosarajevo.ba
Za osvježenje: Sladoled od kafe i čokolade


Mnogima omiljena ledena slastica koja nas neodoljivo podsjeća na toplo vrijeme i sunce svakako je sladoled. Želite li isprobati novi okus kafe i čokolade te pritom razveseliti ukućane i prijatelje napravite ga sami.

Sastojci:
8 žumanjaka
150 gr smeđeg šećera
600 ml slatko vrhnje
2 kašike instant kafe
2 kašike konjaka
150 g tamne čokolade (70% kakaa)
1 kašika kakaa u prahu (nezaslađen)
Plastična posuda za sladoled (možete iskoristiti one od kupovnog sladoleda od 1 litre)

Priprema:
U zdjeli izmiksajte žumanjke dok smjesa ne postane blijeda i povezana.
U lončić ulijte slatko vrhnje, dodajte kafu te zagrijte na laganoj vatri uz miješanje, dok gotovo ne zavre. U vrhnje počnite polako ulijevati izmućene žumanjke uz konstantno miješanje kuhačom. Dodajte i konjak te nastavite miješati dok ne dobijete gustu kremu poput pudinga. Čokoladu otopite na pari i dodajte kakao u prahu. Potpuno otopljenu čokoladu ulijte u kremu te sve dobro izmiješajte dok se ne poveže te ostavite da se malo ohladi. Smjesu ulijte u plastične posude i stavite u zamrzivač na četiti sata. Izvadite sladoled iz zamrzivača i u blenderu ga tako poluzamrznutog dobro izmiksajte, vratite ga u posudu te ostavite da se zamrzne na još četiri sata ili preko noći, savjetuje Zadovoljna.dnevnik.hr.

Savjeti:
Pazite da vam vrhnje ne zakuha jer se smjesa može zgrudati. Ako niste sigurni prije ulijevanja jaja i šećera maknite posudu s vatre.
Nakon što izmiješate sve sastojke smjesu grijte na vatri dok ne postane gusta i dok se ne počne lijepiti za kuhaču te odmah maknite s vatre. Pazite da vam krema ne zagori.
Ako ne volite okus kafe ne morate je niti dodavati. Možete zamijeniti ekstraktom lješnjaka,vanilije ili kokosa.
Sladoled možete ukrasiti preljevima ili čokoladom u prahu.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije