Za i protiv uvećavanja G tačke

Radiosarajevo.ba
Za i protiv uvećavanja G tačke

Na Zapadu već duže vrijeme nije nepoznat zahvat takozvanog uvećavanja G tačke hijaluronskim injekcijama, ali je sve više stručnjaka koji tvrde da ova metoda nije ni malo bezbjedna.

Dr Lucy Glancey iz Velike Britanije ima privatnu kliniku u kojoj je počela izvoditi ovu proceduru prije tri godine. Od tad je imala više od 150 klijentica za koje tvrdi da su sada mnogo zadovoljnije svojim seksualnim životom.

Međutim, dr Petra Boynton profesorica sa Univerziteta u Londonu ubrizgavanje hijalurona u zid vagine smatra nepouzdanom metodom.

Problem sa uvećavanjem G tačke je taj što nauka još nije utvrdila ni da li ta tačka postoji. Originalno je opisana kao mjesto u unutrašnjem tkivu iza mokraćne bešike, a 2008. godine italijanski istraživači tvrdili su da osam od 30 žena ima nešto deblje tkivo na gornjem zidu vagine koje može da se detektuje ultrazvukom i djeluje da je povezano sa seksualnim uzbuđenjem. Međutim, istraživanja su ograničena i kontradiktorna. Neki smatraju da G tačka može biti dio osjetljivih nerava genitalnog područja, a drugi da je slična prostati kod muškarca.

Dr Glancey, naravno, insistira da G tačka sasvim sigurno postoji.

Ipak, teško je osigurati da filer dođe tačno ispod G tačke, jer je ona splet osjetljivih nervnih završetaka. Neki tvrde da je upravo zbog toga i nemoguće uvećati je. Štaviše, postoji mogućnost da zbog injekcije oblast utrne, i čak postane manje osjetljiva.

Naročito je nesigurno pozivati pacijentice da ponove proceduru, što se inače mora raditi na svakih šest mjeseci, kako bi hijaluron ostao u željenom području.

Ljekari se slažu da još uvijek nije poznato koliko je bezbjedno ubacivati sintetički materijal u tako osjetljiva tkiva, a napominju i da injekcije poput onih koje se daju u lice mogu izazvati potkožne ožiljke, kvržice i oštećenja, pa samim tim i do smanjenog libida i osjetljivosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije