Za i protiv nastave o seksualnoj različitosti u njemačkim školama

Radiosarajevo.ba
Za i protiv nastave o seksualnoj različitosti u njemačkim školama

Oko nastavnih planova u njemačkim školama ne ne podiže se često prašina. Ali u saveznoj državi Baden-Virtemberg, nastavnici bi ubuduće trebalo da predaju o 'seksualnoj različitosti', što je naišlo na kritike i osude.

U Baden-Virtembergu bi, koliko već naredne godine (2015), na snagu trebalo da stupi izmjenjeni nastavni plan i program. Nezavisna komisija je na njegovoj izradi angažovana već godinu dana. Međutim, za sada nema konačnih rezultata mada su u ruke njemačkih novinara dospjeli dopisi na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da bi u školama od 2015. godine na nastavi moglo biti riječi i o 'seksualnoj različitosti', javljaju Nezavisne.

Onog trenutka kada je sadržaj dopisa dospio u javnost, jedan profesor u srednjoj školi pokrenuo je potpisivanje peticije protiv takvih školskog programa. On je svoje neslaganje izrazio na internetu, pozivajući građane da mu u tome pomognu. Pozivu se do sada odazvalo više od 110.000 ljudi, a da pri tome polovina njih uopšte i ne živi u toj njemačkoj saveznoj državi.

Prvobitna verzija peticije bila je toliko diskriminatorska, da je nastavnik bio primoran da promijeni tekst jer je prekršio više pravila definisana na internet-stranici, na kojoj je peticija pokrenuta. Suštinski gledano, tekst peticije direktno je usmjeren protiv LGBT zajednice (homoseksualaca, lezbijski, biseksualaca, transrodnih i interseksualnih osoba). U tekstu peticije se, pored ostalog, navodi da ''nastavni program ne reflektuje negativne pojave, do kojih dolazi takvim stilom života''. 

'Propratne pojave', koje se dalje u tekstu pominju, ne obuhvataju problem 'povećanog broja samoubistava, narkomana, oboljelih od AIDS-a i psihičkih oboljenja u toj grupaciji'. Inicijator peticije uvjerava potpisnike da je 'protiv diskriminacije homoseksualaca i da bi taj problem trebalo tematizovati u nastavnom programu.' Međutim, taj dio priče pridodat je tek u drugoj verziji peticije.

Nadležni tvrde da se prašina podigla bez razloga, jer u 'novom' nastavnog programu i nema ničeg novog. Karla Etschenberg, bivša profesorica pedagogije na Univerzitetu Flensburg, kaže da su pokrajine Berlin i Brandenburg, bile te koje su svojevremeno načinile prve korake na tom planu. ''Ali i pokrajina Sjeverna Rajna Vestfalija je daleko odmakla.'' Etschenberg je upravu, jer u toj pokrajini već godinama postoji edukativni program o homoseksualnosti.

Možda je povod za oštru diskusiju nedavno javno izjašnjavanje njemačkog fudbalera Thomasa Hitzlspergera da je homoseksualac. Šta god da je razlog za burne reakcije i negodovanje, nekadašnja profesorica smatra da edukacija o seksualnoj različitosti nije toliko jaka tema za školski predmet o seksualnosti, ali da svakako jeste u društvenom odgoju, isto kao i rasprava o osnovnim društvenim vrijednostima. Takvo mišljenje dijele i autori spornog nastavnog programa Baden-Württemberga.

Nastavnici zaobilaze osjetljive teme?

Ali kako bi taj cilj bilo moguće ostvariti potrebna je edukacija nastavnika, smatra Doro Moritz, predsjednica Sindikata za obrazovanje i nauku u ovoj pokrajini. 

''Ta tema mora da bude dio programa kroz koji prolazi nastavni kadar, uključujući i dio seminara za nastavnike koji već predaju'', kaže Moritz i ističe kako je ovakva reforma zaista neophodna.

''Trenutno je to tema koje se u nastavi može dotaći dobrovoljno. Ali imajući u vidu da je riječ o teškoj temi i za nastavnike, dešava da ona bude nedovoljno obrađeno ili ostavljena po strani.''

Na peticiju Doro Moritz gleda drugačije.

''Za mene je to pokušaj da tema o seksualnoj različitosti ukloni iz nastavnog programa.'' Iako peticija najverojatnije neće imati političkog uticaja, Ministarstvo kulture je objavilo saopštenje u kojem se iznose razlozi za izmene nastavnog plana i programa. ''Informacija o pluralizmu načina života kao što je seksualna orijentacija trebalo bi da ohrabri mlade u tome da na sebe, ali i na druge, gledaju sa poštovanjem i tako postanu samostalne ličnosti.''

U međuvremenu je pokrenuta i peticija koja podržava planove vlade Baden-Württemberga. U te svrhe (za sada) prikupljeno je nešto više od 56.000 potpisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije