Vrijeme je za supu!

Radiosarajevo.ba
Vrijeme je za supu!

 

Širom svijeta, u različitim civilizacijama i kulturama, supa je oduvijek bila izrazito cijenjena zbog svojih okrepljujućih 'moći'. Danas, uz dobro ukorijenjeno tradicionalno vjerovanje, postoje i naučne potvrde o zdravstvenim prednostima konzumacije supe.

Supa je oduvijek bila sinonim za hranu koja nas tješi, krijepi, liječi i nerijetko nas podsjeća na domaću atmosferu i vrijeme koje provodimo u krugu porodice. Pileća supa dokazano pomaže kod prehlade i začepljenog nosa, supa od paradajza je narodni lijek za mamurluk, a odnedavno se konzumaciji supe pripisuju i neki novi prehrambeni aduti. Naime, pokazalo se da supa može biti odličan saveznik pri gubitku suvišne tjelesne mase i održavanju vitke linije.


Istraživanja su pokazala da supa kao predjelo može smanjiti ukupni unos kalorija unesenih u glavnom obroku. U jednom istraživanju naučnici su muškarcima i ženama 15 minuta nakon što su pojeli šolju i po do dvije šolje supe davali tjesteninu koje su mogli pojesti koliko su htjeli. U drugoj su prilici ispitanici također dobili tjesteninu, ali bez supe kao predjela. Rezultati su pokazali da su ispitanici unijeli 20 % manje kalorija kad su pojeli supu prije glavnog obroka. 

Također, stručnjaci iz British Nutrition Foundation objavili su kako konzumacija hrane koja sadrži visoku razinu vode može biti ključna za smanjenje tjelesne mase. Naime, jela s visokim udjelom vode, uključujući tjesteninu i rižu koje lako apsorbiraju tekućinu, kao i supe i variva, omogućuju duže zadržavanje osjećaja sitosti. Ipak, njihovo istraživanje je pokazalo kako ovakav učinak nije moguće postići jednostavno ispijajući čašu vode uz obrok - tekućina mora biti sastavni dio hrane koja se konzumira. 


Dakle, poznato je da započinjanje obroka sa supom povećava sitost i smanjuje unos energije. No vrijedi li to za bilo kakvu supu? Studija objavljena u časopisu Appetite provedena je s ciljem da se dobije odgovor upravo na to pitanje. Skupina od 60 muškaraca i žena je tokom 5 sedmica dobivala besplatan ručak koji je započinjao supom, koje su bile različite: bistra, s komadima povrća ili krem supe od povrća. Pokazalo se da bilo kakva supa smanjuje unos energije tokom naknadno konzumiranih jela za 20 %. 

Osim povoljnog utjecaja na tjelesnu masu, supa je i dokazani saveznik u borbi protiv viroza i prehlada. Naime, smatra se da toplina pomaže izbaciti sekrete iz pluća i sinusa, a tekućina pritom sprječava dehidraciju. Ove su postavke dokazane i nedavno provedenim istraživanjem britanskih naučnika. Britanci su tridesetorici prehlađenih dobrovoljaca davali topli napitak, odnosno napitak sobne temperature i dokazali su da je topli napitak djelotvorniji.

Nutritivne vrijednosti supe

Sastav supe ovisi o polaznoj sirovini od koje je napravljena. Svim vrstama supa zajednički je visok udio vode, pritom mesne supe sadrže više proteina i mineralnih tvari poput cinka, kalcija, željeza i elektrolita, a povrtne supe bogatije su vlaknima, vitaminima i fitohemikalijama.

Fitohemikalije obično određuju boju povrtne supe, pa je tako supa od paradajza crvena zbog sadržaja moćnog antioksidansa likopena, supa od tikve narandžasta je zbog beta karotena, a supa od brokule zelena je zbog biljnog pigmenta hlorofila. Samim tim, jasno je da vrijedne molekule iz povrća i mesa ostaju u supi tokom pripreme.

Nutritivni sastav supe čini ovo jelo nezaobilaznim dijelom redukcijskih dijeta, detoksikacijskih kura, ali i svakodnevnim okrepljujućim obrokom za sve generacije. Velika prednost supe je to što kao samostalan obrok organizmu istovremeno osigurava toliko neophodnu tekućinu i nutrijente i to u obliku u kojem ih organizam najlakše aposrbira te samim time i najlakše koristi u svrhu očuvanja zdravlja, piše dr. sc. Darija Vranešić Bender za Vitamini.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije