Vrijeme je za sarmu

Radiosarajevo.ba
Vrijeme je za sarmu

Jedno od najpopularnijih jela koje se na ovim prostorima jede tokom novogodišnjih praznika svakako je sarma.

Za nju kažu da je kraljica zimske obiteljske trpeze, a riječ je o listovima kiselog kupusa koji su punjeni mješavinom riže i mljevenog mesa. Zbog bogatstva C vitamina i prefinjenog spoja kiselog i slanog ukusa, ovo se jelo sa posebnim apetitom jede dan nakon noćnih slavlja na kojima se popila i koja kapljica više.  

Porijeklo sarme vodi nas u Tursku, domovinu različitih dolmi - što je riječ koja označava nešto punjeno.

Dolmiti se može različito povrće - tikvice, paradajz, luk, patlidžan, no kada se puni lisnato povrće možemo govoriti o sarmi. Tako poznajemo sarmu od raštike, blitve, fine sarmice od vinove loze, kao i danas aktuelnu sarmu od kiselog kupusa. 

U BiH je česta varijanta varijanta ovog jela sa dodatkom suhog mesa, serviranog uz pire krompir i malo pavlake.   

Nije teško napraviti ovo jelo, a najkomplikovaniji zahvat upravo je motanje sarmi (postupak pogledajte u našoj fotogaleriji). Ali, isplati se, pogotovo što sarma spada u jela koja su dobra i kada odstoje nekoliko dana. 

Potrebno (recept preuzimamo sa portala Recipeci.com):
- glavica kiselog kupusa
- 1 kg mljevenog mesa
- 1 luk
- vegeta, sol, papar u zrnu, lovorov list
- kašičica mljevene crvene paprike
- šoljica riže (na ovu količinu mesa to su doslovce 3 šake riže ;) )
- 1 jaje
- komadić suhog mesa
- za zapršku; češanj bijelog luka, 2 kašičice mljevene crvene paprike, 3 kašike brašna

Priprema:
Sredinu glavice kupusa izdubiti nožem kako bi se listovi mogli lakše odvajati. Ako je kupus jako kiseo potrebno je list po list isprati pod mlazom vode.

Rukom umijesiti kompaktnu masu od mesa, riže, začina i jaja. Uzimati dio po dio mesa, oblikovati rukama valjčiće i umotavati u list po list kupusa.

Sarmice slagati u dublji lonac jednu do druge. Prekriti sve sa nekoliko preostalih listova kupusa, posipati biberom u zrnu, zaliti vodom da sve bude prekriveno, dodati lovorov list i suho meso pa poklopljeno kuhati na laganoj vatri oko 2 sata. Sarmu povremeno samo prodrmati kako ne bi zagorila. Nikako ne miješati!

Pod kraj kuhanja doliti zapršku i prokuhati 10-tak minuta

Prijatno!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije