Vrijeme je za fantastičnu borovnicu!

Radiosarajevo.ba
 Vrijeme je za fantastičnu borovnicu!

Ova divna i ukusna bobica vam može pomoći u borbi protiv brojnih zdravstvenih tegoba. Bogata je antioksidansima koji su glavni neutralizatori slobodnih radikala u tijelu. No, ne zaboravite da prava borovnica treba biti malo 'prašnjava', sve dok ne odlučite da je pojedete. Jer prijevremeno brisanje može dovesti do bržeg propadanja voćke, piše Huffington.

Štite vas protiv gubitka pamćenja.

Studija iz 2012. godine dokazala je kako jedenje borovnice jednom sedmično usporava kognitivno propadanje.

Čisti toksine u tijelu

Anthocyanin, sastojak koji se nalazi u borovnici, prirodno je najpotentniji antioksidans, što je dokazano brojnim pozitivnim učincima u neutralizaciji štetnih bioprodukta metabolizma, odnosno u neutralizaciji djelovanja slobodnih radikala i toksina u vašem tijelu.

Šećer i holesterol

Pterostilben, kao drugi antioksidant sadržan u borovnici, osobito je zaslužan pri pomoći u regulaciji nivoa šećera i holesterola. 

Prevencija karcinoma

Obzirom na spomenutu koncentraciju antioksidanata koji su glavni neutralizatori slobodnih radikala u tijelu, borovnica je visokocijenjena kultura u prevenciji i pomoći kod raznih krvnih oboljenja, karcinoma, srčanih bolesti, prevenciji bolesti urinarnog trakta, poboljšanju vida, kao i usporavanju štetnih procesa kojim slobodni radikali oštećuju kolagenske ćelije kože. 

Imunitet

Borovnice, uz drugo bobičasto voće poput brusnice, maline i jagode izvrsno jačaju imunitet tijela. Antioksidans koji im daje prekrasnu plavu boju, štiti tijelo od slobodnih radikala i podstiče brži protok krvi kroz krvne sudove. Korisne materije tako brzo stižu do dijelova tijela koji ih trebaju.

Boja za kosu

Ukoliko želite mladenačku frizuru, priča se kako su nekada Amerikanke prokuhavale borovnicu u mlijeku kako bi dobile ljubičastu ili sivo-plavu boju za kosu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije