Vrijeme je za branje i pripremu ljekovitog šipka

Radiosarajevo.ba
Vrijeme je za branje i pripremu ljekovitog šipka
FOTO: Pixabay / Šipak sadrži vitamin C

Šipak (cynosbati fructus, semen, rosa canina) je i u prošlosti bio poznata ljekovita biljka, te ima više naziva kao što su: divlja ruža, divlji šipak i dr.

Sadrži puno više vitamina C od limuna, naranče ili paprika. To je jeftin i efikasan način da se zaštitite od zimskih prehlada, viroza., piše Kreni zdravo. Dvije šoljice šipka dnevno, moglo bi zamijeniti zimsko "kljukanje" multivitaminskim tabletama.

Jesen je pravo vrijeme za prikupljanje plodova šipka. Šipak sazrijeva od septembra do sredine novembra. Bobice biljke koju još nazivaju divljom ružom, sadrže više vitamina C nego limun, naranča i paprika zajedno. Vrijednost šipka postala je još značajnija kad je dokazano da se sadržaj vitamina C kuhanjem ne smanjuje, nego po nekima čak i povećava.

Šipak blagotvorno djeluje na probavni trakt. Redovna upotreba čajeva od njegovih crvenih bobica, obezbjeđuje organizmu optimalnu količinu vitamina C koja će spriječiti zimske prehlade i infekcije. Čajevi od šipka najefikasniji su i najjeftiniji način da za vrijeme dugih zimskih mjeseci u organizam unesete dovoljno askorbinske kiseline i time ga učinite otpornijim na prehladu, gripu koji haraju u to doba godine.

Ova biljka ima i druga ljekovita svojstva – koristi se kao sredstvo za jačanje organizma i imunološkog sistema, efikasna je u liječenju proljeva,  a olakšava otežano i bolno mokrenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije