Vjerski vođe osudili reklamu za kondome

Radiosarajevo.ba
Vjerski vođe osudili reklamu za kondome


Televizijska reklama koja promovira korištenje kondoma u Keniji povučena je nakon žestokih kritika vjerskih lidera, saopštio je zdravstveni zvaničnik Peter Cherutich.

Hrišćanski i muslimanski vjerski lideri izjavili su da reklama ohrabruje nevjerstvo, a ne siguran seks koji sprečava širenje HIV/AIDS-a.

U reklami koju je finansirala vlada, ženi koja ima vanbračnu aferu savjetovano je da partnerima poruči da koriste kondome. 

 

Dr Cherutich izjavio je za BBC da je reklama pokrenuta jer i do 30 posto kenijskih bračnih parova ima druge partnere.

Oko 1,6 miliona ljudi od 41,6 miliona kenijskih građana žive s HIV virusom, sudeći prema podacima UN-a.

Biskup kenijske Anglikanske crkveJulius Kalu izjavio je da reklama, koja je besplatno emitovana na TV stanicama u udarnim terminima, promoviše vanbračne afere i seks među školskom djecom, javile su kenijske novine Daily Nation.

„Ima boljih načina da se ta korisna informacija proslijedi društvu. Ovaj je sigurno propao“, navode novine njegove riječi.

Više od 80 posto Kenijaca su hrišćani, dok muslimani čine drugu po veličini vjersku grupu.

Reklama otvoreno propagira nemoral, posebno kada se porodice okupe pred televizijskim ekranima čekajući da gledaju vijesti“, izjavio je biskup Kalu.

Kenijsko vodeće muslimansko vjersko tijelo, Vijeće imama i propovjednika Kenije (CIPK) također je osudilo TV stanice zbog prikazivanja jednominutne reklame.

„Reklama opisuje ovu zemlju kao Sodomu i Gomoru i ne prikazuje vrijednosti institucije braka i porodice“, izjavio je šejh Mohammed Khalifa, sekretar CIP-a za kenijske novine Business Daily.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije