Vitamin D snižava krvni tlak?

Radiosarajevo.ba
Vitamin D snižava krvni tlak?

155,000 ispitanika sudjelovalo je u studiji ispitujući utjecaj razine vitamina D na razine krvnog tlaka. Kako bi se ustanovio uzrok i posljedica primjenjena je Mendelova analiza genetičkih faktora putem kojih je razjašnjena povezanost između krvnog tlaka i potencijalnog deficita vitamina D. 

Naučnici su Medelovom analizom pratili varijacije polimorfizama (SNP) koji su korišteni kao markeri za status vitamina D u organizmu. Nakon analize uočena je značajna povezanost; povećanjem od 10% koncentracije vitamina D u krvi došlo je do smanjenja rizika od povišenog krvnog tlaka za 8,1%, pišu Vitamini.hr.

Autori istraživanja potvrdili su potrebu za daljnjim istraživanjem no smatraju da je ovom studijom potvrđen pozitivan utjecaj vitamina D na razinu krvnog tlaka, te da bi se kardiovaskularne bolesti mogle prevenirati unosom vitamina D u obliku dodataka prehrani ili obogaćivanjem hrane. 

Spoznaje studije objavljene su na godišnjem skupu The European Society of Human Genetics (ESHG).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije