Vinomati – gdje drugo nego u Francuskoj

Radiosarajevo.ba
Vinomati – gdje drugo nego u Francuskoj


U razvijenim državama naše šarene planete postoje automati za svašta: za novine, kondome, stripove, sokove i čokoladice, vozne karte, DVD-jeve, mlijeko, a uskoro i za – vino.

Kako bi se reducirala količina stakla i kartona koje se potroši za pakovanje vina, Francuskinja i ljubiteljica vina, Astrid Terzian, nadošla je na ideju automata za vino ili vinomata. Osam supermarketa u Francuskoj već je uvelo korištenje ovih mašina u svakodnevicu, a vinopijama preostaje samo da – napune bocu koju su donijeli sa sobom. Sistem punjenja radi slično onom na benzinskim pumpama.

Astrid kaže da je ideju počela razrađivati još 2008., svjesna koliki bi to utjecaj moglo imati na ekonomiju i ekologiju istovremeno. Osim što se smanjuje količina štetnih tvari koje se ispuštaju u atmosferu prilikom proizvodnje boca i drugih oblika pakovanja, reduciraju se i troškovi transporta, a samo vino se može maksimalno iskoristiti.

Ovo se možda ne bi dopalo enolozima i osobama kojima vino predstavlja i estetski doživljaj, ali će sigurno zaživjeti među onima plićeg džepa, budući da litar vina sa vinomata zasad košta samo dva eura, a i ekološki osviještenoj populaciji.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije