Vikinzi tvrde: U subotu je smak svijeta

Radiosarajevo.ba
Vikinzi tvrde: U subotu je smak svijeta

Nordijska mitologija predviđa da će se naša planeta otvoriti i na slobodu pustiti paklena stvorenja, a taj smak svijeta desit će se 22. februara, tačnije ove subote.

Preživjeli smo proročanstvo Maja i milenijumsku bubu (Y2K), ali smak svijeta ipak će nas stići, makar sudeći po ovoj mitologiji. Prema ovom vjerovanju, Zemlju će navodno uništiti vikinška apokalipsa.

Prema Vikinzima, Ragnarok je niz događaja koji uključuju finalnu borbu koja rezultira smrću nekolicine bogova, razne prirodne katastrofe i u konačno potapanje svijeta.

Takođe, predviđa se da će vuk Fenrir pobjeći iz zatvora, zmija Jormungand će se izdići iz mora, a zmaj podzemlja će ponovno letjeti nad Zemljom i suočiti se s herojima Valhale. Oni su, naravno, sišli s neba kako bi se borili s njime.

Prema legendi, zvuk roga prizvaće sinove boga Odina i ostale heroje bojnog polja, prije nego što će Odina, ali i ostale 'bogove stvaraoce' ubiti vuk Fenrir.

Vikinzi veruju da Ragnarok stiže nakon 'zime svih zima', gdje tri hladne zime slijede jedna drugu bez leta koja nastupaju između njih, piše Telegraf.rs. 


Čovječanstvo bi ostalo bez morala, a duž cijelog svijeta izbili bi sukobi, signalizirajući kraj svijeta. Vuk Skol bi zatim pojeo Sunce, a njegov brat Hati Mjesec, zbog čega bi sa neba počele da padaju zvijezde, dok bi Zemlju potresali snažni zemljotresi.

Ukoliko bi u subotu bio smaka svijeta, kao što će biti ove godine, svijet bi se obnovio, a naselili bi ga samo preživjeli bogovi i dva preživela čovjeka. Zemlja bi tonula u more, a preživjelima bi otkrila put prema utopijskoj zemlji s beskonačnim namirnicama.

Još jedan dio legende tvrdi da će se zmija iz Midgarda – Jormungand, osloboditi i izdići iz okeana. Neki vjeruju da se takav događaj već dogodio u Kaliforniji prošle godine nakon što su pronađene dvije džinovske zmijolike ribe.

Ragnarok, što bi u prevodu značilo 'Sumrak bogova', temelji se na pjesmi iz 13. vijeka autora Snorija Sturlusona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije