Velika Britanija: Zatvorska kazna za lišavanje djece ljubavi

Radiosarajevo.ba
Velika Britanija: Zatvorska kazna za lišavanje djece ljubavi

Roditelji u Britaniji koji namjerno lišavaju svoju djecu ljubavi, biće suočeni sa zatvorskom kaznom prema, kako su ga mediji nazvali, Pepeljuginom zakonu, javlja Tanjug.

Britanski Telegraph piše da će prema predloženom zakonu, "emotivna surovost" biće izjednačena sa postojećim zločinima koji se odnose na fizičko i seksualno zlostavljanje, a za to krivično djelo predviđena je maksimalna kazna zatvora do 10 godina.

Cilj zakona je, kako njegovi predlagači ističu, da se unaprijedi zaštita emotivne i socijalne dobrobiti djece.

Izmjene se odnose na postojeće zakone o zanemarivanju djece u Engleskoj i Walesu kojim se roditelji smatraju krivim ako su namjerno napali, napustili ili izložili djecu patnji ili povredama.

Izvršni direktor organizacije Akcija za djecu Tony Hawkhead izjavio je za Independent da je sretao djecu koja su bili žrtveni jarci u svojim porodicama, konstantno ponižavani i lišavani ljubavi.

"Uticaj je razarajući i može da izazove doživotne mentalne probleme, a u nekim slučajevima i samoubistvo", objašnjava Hawkhead.

Pepeljugin zakon će biti javnosti predstavljen u tradicionalnom kraljičinom govoru u junu, navode britanski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije