Velika Britanija: Prva istospolna vjenčanja od marta 2014.

Radiosarajevo.ba
Velika Britanija: Prva istospolna vjenčanja od marta 2014.

Prva istospolna vjenčanja u Velikoj Britaniji moći će se obavljati od 29. marta 2014. godine, saopštila je u utorak ministrica za ravnopravnost Maria Miller. Prvobitno se vjerovalo da se prva istospolna vjenčanja u Engleskoj i Velsu ne mogu obaviti prije ljeta.

Parovi koji žele da obave prva vjenčanja trebat će uputiti zvaničan zahtjev za vjenčanjem 13. marta. Odluka je uslijedila nakon što je kontroverzni vladin prijedlog zakona dobio kraljevsko odobrenje u julu. Rukovodstva Konzervativne, Laburističke, i stranke Liberalnih demokrata podržala su prijedlog.

Politički analitičar BBC-ja Norman Smith navodi kako se vjeruje da je vlada, nakon usvajanja Akta o braku (istospolnih parova), sada u stanju da mnogo brže pokrene neophodne aranžmane za odobrenje nego što se to ranije smatralo.

"Brak je jedna od najbitnijih institucija, a od 29. marta 2014. bit će otvoren za svakoga, bez obzira da li se zaljubio u osobu istog ili suprotnog spola", izjavila je ministrica Miller.

"Ovo je samo još jedan korak ka evoluciji braka i svjesna sam da će brojni parovi širom zemlje biti izuzetno uzbuđeni što sada mogu planirati svoj veliki dan i demonstrirati svoju ljubav brakom", kazala je.

Miller je dodala da je "radila naporno" da osigura da parovi koji žele da pretvore svoje građansko partnerstvo u brak - i vjenčane osobe koje žele da promjene svoj zakonski spol ostajući u braku - to moći učiniti prije kraja iduće godine.

Od juna, pojedinci će također biti u stanju da organizuju istospolno vjenčanje u nekim britanskim konzulatima i u bazama oružanih snaga u inozemstvu, ili u vojnim kapelama, prenosi Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije