Velika Britanija pružila azil Afganistancu zbog ateizma

Radiosarajevo.ba
Velika Britanija pružila azil Afganistancu zbog ateizma

Afganistanski državljanin dobio je azil u Velikoj Britaniji iz vjerskih razloga - zato što je ateist. 

Čovjek je 2007. godine pobjegao u Britaniju od sukoba u kojem je učestvovala njegova porodica u Afganistanu, u 16. godini života, i dopušteno mu je da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu do 2013. 

On je odgajan kao musliman, ali je tokom vremena provedenog u Britaniji postao ateista, saopćio je njegov pravni tim, prenosi BBC, javlja Fena.  

Njegovi advokati tvrde da će se on suočiti s krivičnim progonom i s mogućnošću smrtne kazne ukoliko se vrati u Afganistan. 

Njegov pravni tim je s Pravnog fakulteta Univerziteta Kent koji nudi pravne usluge putem Pravne klinike Kenta. 

Advokati smatraju da je to prvi put da je jednoj osobi odobren azil u Velikoj Britaniji zato što je ateista. 

Advokati su podnijeli zahtijev za azilom ministarstvu unutrašnjih poslova na osnovu Konvencije o izbjeglicama iz 1951. godine koja ima za cilj zaštiti ljude od progona po rasnoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, ili zbog pripadnosti određenoj društvenoj grupi i političkoj opciji. 

Oni tvrde da bi povratak njihovog klijenta u Afganistan mogao rezultirati smrtnom kaznom po šerijatskom zakonu zbog otpadništva - napuštanja svoje vjere - sve dok ostane diskretan o svom ateizmu. 

Zbog činjenice da Islam dominira svakodnevnim životom i kulturom u Afganistanu, diskrecija je praktično nemoguća, tvrde oni. 

"Velika Britanija je ponosna na svoju istoriju pružanja azila onima kojima je potreban i mi razmatramo svaku molbu od slučaja do slučaja", navodi ministarstvo unutrašnjih poslova u saopćenju. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije