Velika Britanija: Pronađena paukova mreža stara 140 miliona godina

Radiosarajevo.ba
Velika Britanija: Pronađena paukova mreža stara 140 miliona godina

Paukova mreža, koju su na plaži na jugu Engleske pronašli zarobljenu u komad jantara je nastala u trenucima kad su na Zemlji živjeli dinosauri. Jantarski komad je našao amaterski sakupljač fosila i predao ga paleobiologu profesoru Martinu Brasieru, koji je svoje zaključke objavio u reviji Journal of the Geological Society.

Maleni dijelovi paukove mreže, dugački tek jedan milimetar, okruženi su dijelovima prepariranih biljaka. Profesor Brasier sa sveučilišta u Oxfordu je naglasio da se jantar jako rijetko nalazi.

"On dolazi iz početka vremena krede, što znači da je ovaj komad jedan od najstarijih komada jantara u kojem su pronađeni ostaci toga razdoblja."

Analiza paukove mreže pokazuje da ju je spleo pauk, predak današnjih vrtnih pauka, prije 140 miliona godina.

"Ti pauci su specifični jer na svojim mrežama ostavljaju ljepljive izlučevine da se u njih lakše uhvati plijen", kaže profesor Brasier. "U tom komadu jantara su zaista ostale te ljepljive izlučevine. Velika je sličnost između paukove mreže pronađene u ovom jantaru i one koju pauci pletu u mome vrtu", pojasnio je profesor.

Najstariji dijelovi paukove mreže dosad su bili oni iz Libanona stari 130 miliona godina.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije