Velika Britanija planira poreze na brzu hranu

Radiosarajevo.ba
Velika Britanija planira poreze na brzu hranu
Hamburger, ilustracija
Brza hrana i zašećerena pića mogla bi biti temelj za nove poreze u Velikoj Britaniji kako bi se spriječila pretilost, ali i popunila crna rupa u vladinim finansijama.

Agencija za standarde hrane planira se savjetovati o koristi takvog poreza, tj. da li bi porez natjerao ljude da se zdravije hrane. Ako se ovaj porez uvede temeljit će se na istim principima kao i onaj na duhan i piće, prenosi Daily Mail. Najvjerovatnija opcija je primjena takozvanog poreza na debljinu na hranu, grickalice i zašećerena pića.

Međutim, prema jednom scenariju, 17,5 posto poreza moglo bi se primijeniti čak i na punomasno mlijeko, puter i sir kako bi se ohrabrila potrošnja proizvoda sa manje zasićenim mastima. Hrana je zasada bila pošteđena od poreza. Stručnjaci smatraju da je nacija predozirana zasićenim mastima koje vode začepljenju arterija, srčanim bolestima i preuranjenoj smrti.

Očekivano, najave ovakvog poreza razljutile su proizvođače hrane. "Ovakve teme jesu za raspravu, ali agresivna politika poreza neće pomoći ničemu osim stanjivanja novčanika potrošača", rekao je Julian Hunt iz Food and Drink Federation.

dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije