Vegetarijanska osnovna škola u New Yorku

Radiosarajevo.ba
Vegetarijanska osnovna škola u New Yorku


Upitani koje jelo iz školske menze im je omiljeno, učenici jedne škole u Queensu ne odgovaraju očekivano „mesne okruglice“ ili „pohovana piletina“, nego „riža“, „grah“ i „nudle i tofu“, piše CNN.

Škola u New Yorku koju pohađa gotovo 400 učenika i učenica od predškolskog doba do trećeg razreda, osnovana je prije pet godina i zasniva se na principu zdravog života.

Direktor škole Bob Groff tvrdi da je zdravlje i zdrava ishrana važan dio obrazovanja i pravilnog odgoja djece, a ova se obrazovna ustanova fokusirala na zdraviju ishranu prije tri godine, kada je Groff primijetio da većina učenika od kuće donosi svoje vegetarijanske užine.

Škola je potom uvela bezmesne obroke tri puta u sedmici, istovremeno testirajući ove promjene na manjoj grupi učenika. Vegetarijanski program je nekoliko mjeseci kasnije proširen na četri dana u sedmici prošlog proljeća, a u januaru ove godine je zavladao cijelom sedmicom. Zvaničnici škole napominju da se jelovnik sastavlja u skladu s USDA standardima, kako bi sve nutricionističke potrebe djece bile zadovoljene.

Učenici još uvijek mogu u školu donijeti svoju užinu, bez obzira je li ona s mesom ili bez.

Na meniju se nalazi falafel, vegetarijanski čili i smeđa riža, prženi slanutak, tofu, a učenici su zadovoljni ovakvom školskom kuhinjom.

„Kad si zdraviji, postižeš bolje rezultate na testovima i otporniji si na mnoge bolesti“, kaže učenik Nick Lin za CNN.

U cjelini, njujorške osnovne škole koje svakodnevno spremaju obroke za 1,1 milion djece, u svojoj ponudi imaju i vegetarijanske i mesne obroke. Direktor škole u Queensu, Groff, kaže da je cijeli tim stručnjaka radio na tome da troškovi u potpunosti vegetarijanske školske menze ostanu jednaki kao prije.

Ovo je za sada jedina škola u SAD u kojoj se djeci nude isključivo vegetarijanski obroci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije