Zbog ovoga ne biste trebali piti kafu prije obroka

0
Radiosarajevo.ba
Zbog ovoga ne biste trebali piti kafu prije obroka
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Veliku pažnju u svijetu zdrave ishrane izaziva pravilna kombinacija namirnica, koje će zadovoljiti sve naše dnevne potrebe. Ma koliko god bile zdrave, ukoliko se ne kombinuju pravilno neke namirnice mogu biti čak i štetne po naš organizam.

Koje narminice bi trebalo što češće da kombinujete, a koje da izbjegavate, koji je najvažniji obrok u toku dana i šta to možete da grickate a da vas “ne grize” savjest, otkrila je poznata nutricioniskinja-dijatetičar Maja Astaloš, piše Srpskainfo.

Postoje razne rasprave o tome kako bi namirnice trebale da se kombinuju, npr. smatra se da povezivanje krompira i mesa nije dobra, da li je to tačno i koja je po Vašem mišljenju idealna kombinacija za zdrav i izbalansiran obrok?

Jasmin Ademović: "Kreira se narativ da sam ja uzrok svih problema"

Jasmin Ademović: "Kreira se narativ da sam ja uzrok svih problema"

"Kombinacija meso i krompir je dobra, samo je bitan način pripreme. Mi bi trebali da unosimo bjelančevine i ugljene hidrate, ali je bitno da namirnice ne budu pržene, pohovane i pečene u dubokom ulju, već barene, dinstane i kuhane na pari", poručuje.

Meso i povrće treba da je zastupljeno u istom obroku, a krompir spada u red povrća koje je bitno za naš organizam. Da li je doručak zaista najvažniji obrok u toku dana i šta predlažete kao najbolju opciju za početak dana, a šta bi trebalo da izbjegavamo?

"Doručak jeste najvažniji obrok u toku dana jer nosi najviše energije koja nam je neophodna da bi pregurali dan."

Najbolja kombinacija za doručak su kuhane žitarice od cijelog zrna (ječam, heljda, amarant, kinoa, proso, integralni pirinač) u kombinaciji sa sjemenkama i orašatim voćem sa biljnim mlijekom ili drugim mliječnim proizvodima (kefir, kiselo mlijeko, jogurt).

Trebalo bi da izbjegavamo suhomesnate proizvode, jaja i preradjevine (viršle, paštete i slično) za doručak. Žitarice su složeni ugljeni hidrati koji postepeno ulaze u krvotok i ne remete ravnotežu insulina i daju dovoljno energije za prepodnevne aktivnosti.Pre i posle doručka mnogi piju kafu, koje mlijeko preporučujete – biljnog ili životinjskog porijekla? Koje su im prednosti, a koje mane?

Kafu je bolje konzumirati posle obroka jer pokupi slobodne masti i izbacuje iz organizma.

Mlijeko možete koristiti i obrano ako nemate intoleranciju na laktozu, biljna mlijeka se lakše vare jer ne sadrže antibiotike i hormone kao ni holesterol.Nutricionisti uglavnom savjetuju da obroci budu u isto vrijeme, međutim, dok se ne stekne željena rutina naš organizam traži da jede i između dva obroka. Postoje li namirnice koje možemo grickati bez griže savesti između glavnih obroka, i koje su?

"Grickanje između obroka se ne preporučuje, važno je da imamo 5 obroka dnevno – tri glavna i dvije užine. Tada je koncentracija šećera konstantna i nema potrebe za grickanjem. Bitno je da su obroci dobro izbalansirani i redovni na 3 sata da ne bi došlo do pada energije u toku dana. Takođe, mnoge muči glad u večernjim satima, da li postoje namirnice koje smemo da jedemo i tokom večernjih sati, a da se pritom ne ugojimo ili ne štetimo svom zdravlju?

"U večernjim satima treba konzumirati proteine, jer za posledicu imaju ubrzavanje metabolizma masti. Toplo preporučujem namirnice kao što su: mladi sir, riba, meso, jogurt, jaja, kiselo mlijeko i kefir u kombinaciji sa svježim salatama. Na šta sve treba da obratimo pažnju prije nego što regulišemo ishranu (odemo na dijetu)?

– Prije dijete uradite opštu laboratoriju (krvna slika, šećer, gvožđe, holesterol, trigliceride, transaminaze i soli mokraćne kiseline), kako bi nutricionista imao uvid u vaše zdravstveno stanje i mogao da pravilno odredi dijetoterapiju.

Zato nemojte držati dijetu na svoju ruku, ona mora biti personalizovana po vašim standardima, merama i potrebama koje morate zadovoljiti u toku dana. Ako je vašoj prijateljici ili koleginici uspjela neka od poznatih dijeta, to ne znači da će biti djelotvorna i za vaš organizam."

Pratite univerzalne savete nutricionista kako bi trebala da izgleda pravilna ishrana, bez zabrana i restriktivnih mera.

Prvenstveno ćete svoj organizam navići na prirodnu i zdravu hranu, a ukoliko bude neophodno, uz dogovor sa nutricionistom lakše ćete izbaciti toksične stvari iz ishrane koje prave problem u vašem tijelu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije