Večer spore hrane i gastro hedonizma

Radiosarajevo.ba
Večer spore hrane i gastro hedonizma
Upakovani lubin sa đumbirom i povrćem (Foto: radiosarajevo.ba)

U sarajevskom restoranu 4 sobe gospođe Safije održan je Slow Food Event, u slobodnom prijevodu - večer jako spore hrane i vina, koja je trajala gotovo pet sati.

U intimnom ambijentu, uz svjetlost svijeća i pratnju violine, gitare i kontrabasa prezentiran je Slow Food način objedovanja, na kojem je posluženo sedam slijedova pažljivo odabranih namirnica, uglavnom iz bio uzgoja, kombiniranih sa sedam različitih sorti vina iz određene regije.

Svaka čaša vina nije slučajno servirana uz određeno jelo, već je pažljivo odabrana kako bi stvorila jedinstvenu simbiozu okusa. U okviru večeri poslužena su vina Kutjevo vinarije iz slavonskog regiona, dok je samu večeru pripremio kulinarski tim restorana domaćina.

Meni se sastojao od St. Jacques školjki na kremi od pinjola i gorgonzole, paštete od pureće i pačije jetre na umaku od srijemoša, lubina sa đumbirom i povrćem, bifteka u začinskom bilju sa cveklom i umakom od hrena, pačijih prsa sa sosom od nara i oraha, janjećih kotleta sa grožđicama i kus kusom te jagoda u balzamičnom octu sa zelenim biberom i svježim bosiljkom.

Slow Food večeri ovakvog tipa idealna su prilika za hedonističko uživanje u bogatstvu okusa spore i zdrave hrane, pod uslovom da imate dosta vremena na raspolaganju i niste previše gladni, jer između prvog i posljednjeg slijeda hrane može proći i po nekoliko sati.

Vezano:
Šta je to Slow Food

ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije