Vampirsko skidanje bora uz pomoć vlastite krvi

Radiosarajevo.ba
Vampirsko skidanje bora uz pomoć vlastite krvi
Vampirica Jane iz Sumrak sage
Baš u stilu vječno mladih vampira za kojima su nakon knjiga i filmske trilogije Sumrak poludjeli tinejdžeri iz cijelog svijeta i krvave grofice Erzhebeth Bathory, oni malo stariji mogu izbrisati tragove godina uz pomoć - krvi. I to svoje vlastite.

Novi estetski tretman bez skalpela pod nazivom Selphyl sve je popularniji na Zapadu, iako ideja o pomlađivanju uz pomoć krvi kod većine izaziva pomalo jezovite misli.

Pacijentova krv
Procedura je sljedeća - ljekar uzima pacijentu određenu količinu krvi, najčešće oko devet kubnih centimetara. Koristeći posebno pripremljen komplet pribora koji dobiva od proizvođača, miješa nešto što se naziva "krvnim pločicama (trombocitima) bogata fibrinska matrica" ili PRFM.

Duži učinak
Fibrin je bjelančevina vlaknaste strukture, stvara mrežu vlakana u koju se "hvataju" trombociti i tako nastaje prirodno ispunjavanje. Cijeli taj postupak traje 20-ak minuta, a dobivaju se četiri kubna centimetra preparata, dovoljno za obradu cijelog lica.

Taj se dobiveni preparat zatim ubrizgava ispod površine kože tamo gdje je potrebno poravnati bore, popuniti udubine na koži ili ožiljke od akni. Ljudi iz američke kompanije Aestethic Factors, koji su osmislili i na tržište lansirali Selaphyl, tvrde da se dosad njihov "krvavi filer" pokazao veoma uspješnim. Budući da je zapravo riječ o autolognom (od pacijentovih vlastitih stanica ili tkiva) fileru, nema nikakvih ozbiljnih popratnih pojava kakve mogu izazvati sintetički proizvodi ili oni sa sastojcima životinjskog porijekla.

Vampirsko pomlađivanje je toliko novo da ga još nije uspjela početi reklamirati nijedna slavna osoba, ali taj će trenutak sigurno doći, baš kao sa botoksom i raznim drugim filerima. Inače, učinak Selaphyla trebao bi trajati duže nego kod ostalih filera.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije