Valter hrani Ljubljanu
Valter nije samo partizanski junak koji je branio Sarajevo od njemačkog okupatora. Valter i danas živi - brani i hrani Ljubljanu. U centru glavnog grada Slovenije, uz okupljalište mladih Metelkova, nalazi se popularni restoran Das ist Valter kojega vodi Bosanac Milomir Mikić, porijeklom iz okolice Banja Luke.
Das ist Valter postoji dvije godine, a dio je lanca restorana istoimenog naziva. Prvi Valter otvoren je prije tri godine u Kranju, a istovjetni restorani postoje u Škofjoj Loki i Jesenicama.
Na jelovniku su bosanska jela poput raznih vrsta pita, tarhane, čorbe, ćevapa, sudžukica, sarme, baklava, tufahija, tulumbi... Kad mladi Slovenci u restoranu Das ist Valter pojedu neki bosanski specijalitet, onda zaslade baklavom ili tufahijom, nakon čega uz kahvu iz fildžana i rahatlokum, ako žele, zapale sarajevsku Drinu. Sve to vrijeme prate ih zvuci poznatih melodija iz bivše Jugoslavije, a na TV ekranima beskrajno se vrti kultni film „Valter brani Sarajevo“, piše Anadolija.
Ljubazno osoblje ponosno govori da u restoranu rade ljudi iz sedam nacija, svi su Južni Slaveni, dolaze sa prostora bivše Jugoslavije i odlično se slažu.
Detalj iz filma Valter brani Sarajevo
"Ovdje vlada demokracija" poručuje konobar Zoran, porijeklom iz okolice Banja Luke, te šaljivo dodaje da poznati film s Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi dobro utiče na apetit Slovenaca.
"Slovenci bi se rado vratili u stara vremena Jugoslavije. Naruče bosansku kahvu uz koju poslužujemo cigaretu sarajevske Drine, ratluk, jedu bosanska jela i gledaju film 'Valter brani Sarajevo' kojega stalno vrtimo na velikom TV ekranu. Slovenci su jugonostalgični, barem oni koji dolaze u naš restoran", rekao je Zoran za Anadoliju.
Pušenje je u restoranu "strogo prepovedano", ali se zato može "za toplijeg vremena do mile volje ćibučiti u ljetnoj bašti". Sarajevsko pivo je normalna pojava u restoranu Das ist Valter na čijem ulazu znatiželjnike mami ponuda "špikani čevapi", "špinačna pita" i "plošča za 2 osebi".
Restoran posjećuju najviše Slovenci, a nešto manje gastarbajteri iz ostalih zemalja bivše Jugoslavije. Kuharica je „prava Bosanka koja je plaho ovladala jufkama i tarhanicama, što oduševljava Slovence“, kažu zaposlenici i dodaju da ima sličnih restorana, barem onih u kojim se poslužuju ćevapi, ali koriste druge recepte, a neki koriste i svinjsko meso.
U restoranu Das ist Valter koriste pretežito goveđe meso, a za bolji ukus dodaju i malo ovčijeg. Popularnost i kvalitetu ovog restorana su potvrdili i slovenski Bošnjaci, koji u blizini imaju svoja udruženja, a zbog odluke restorana da ne koristi svinjsko meso često u njemu jedu.
"Imamo najjači grill u Ljubljani, ovakvu kvalitetu nitko nema", rekao je kuhar Venco Stojimenov, porijeklom iz makedonskih Kočana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.