V-Day: Milijarda žena ustaje protiv nasilja

Radiosarajevo.ba
V-Day: Milijarda žena ustaje protiv nasilja

V-Day je globalni aktivistički pokret s ciljem sprečavanja nasilja nad ženama i djevojkama koji putem kreativnih događaja osvještava, plijeni širu pažnju, prikuplja donacije te podržava postojeće organizacije u borbi protiv nasilja, uključujući silovanje, nasilje u porodici, incest, genitalno sakaćenje i ropstvo.

V-Day osnovala je Eve Ensler, a označava pobjedu (victory), valentinovo (valentine) i vaginu.

Na Valentinovo, 14. februara 2013. i 15. obljetnicu osnivanja, V-day će organizovati One billion rising, globalni protest protiv nasilja nad ženama, koji će se, kako organizatorice vjeruju, pretvoriti u pravu revoluciju.

 

One billion rising označava milijardu žena u svijetu koje su doživjele neku vrstu zlostavljanja. Događaj za cilj ima i podizanje svijesti o poražavajuće ogromnom broju žena, djevojaka i djevojčica koje svakodnevno doživljavaju nasilje: čak jedna od tri žene na planeti će tokom svog života biti pretučena ili silovana.

"One billion rising globalni je protest, poziv ženama i muškarcima da se bore protiv statusa quo i kulture nasilja, akt solidarnosti prema milionima žena i njihovim patnjama te otpor prema nasilju nad ženama i djevojkama."

Svoju podršku možete pružiti potpisivanjem peticije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije