Uzgojite sami: Sedam biljaka koje rastu iznova, iznova...

Radiosarajevo.ba
Uzgojite sami: Sedam biljaka koje rastu iznova, iznova...

Mnoge hranjive biljke imaju magičnu sposobnost da samostalno niknu ponovno. Neke od ovih biljaka mogu samostalno izrasti ponovo dok neke zahtjevaju malo veću posvećenost. Međutim, definitivno trebate pokušati uzgojiti barem jednu od ovih sedam biljaka, kako savjetuje Run Healthy Lifestyle.

Ne brinite se, neće vam oduzeti previše vremena. To će također biti i velika šansa da naučite svoju djecu čudima života. I ako vaši eksperimenti budu uspješni, postat ćete heroji u očima vaše djece.

Uzgojite:

Mladi luk

Mladi luk možete vrlo jednostavno ponovno uzgojiti. Sve što trebate da uradite je da ostavite oko 2.5 cm iznad korijena i ubacite ih u malu čašu sa malo vode. Ostavite čašu u dobro osvjetljenoj sobi.

Bijeli luk

Čim bijeli luk poče klijati, trebate ga ubaciti u čašu sa malo vode i ostaviti ga da klija dalje. Klice možete koristiti kao dodatak pastama, salatama i mnogim drugim jelima, zato što imaju blaži okus od bijelog luka.

Kupus

Ako želite da ponovno uzgojite kupus, sve što treba da uradite je da njegov korjen ubacite u posudicu sa vodom i ostavite na dobro osvjetljenom mjestu. Nakon sedmicu do dvije, možete ga presaditi u saksiju sa zemljom i uzgojiti glavicu ponovno.

Mrkve

Za uzgoj mrkve, sve što trebate da uradite je da vrhove mrkve stavite u posudu sa vodom. Možete iskoristiti vrhove mrkve kao dodatak vašoj salati.

Bosiljak

Stavite grančice bosiljka sa klicama dužine 10 cm u čašu vode. Ostavte čašu na osunčanu poziciju. Pozorno pratite korijenje i čim budu oko 5 cm dužine morate ih prsaditi u saksije i uskoro će izrasti u bosiljak.

Celer

Za ponovni uzgoj celera, prvo morate odsjeći korijen celera. Onda ga trebate postaviti u tanjirić ili neku plitku posudu. Nakon toga ispunite posudicu toplom vodom. Posudicu trebate ostaviti na direktno osunčano mjesto. Ubrzo će listovi početi da zadebljavaju i izrastaju iz sredine baze. Čim se ovo dogodi trebate prebaciti celer u zemlju..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije