Uz ove namirnice riješićete se problema sa kožom i kosom

Radiosarajevo.ba
Uz ove namirnice riješićete se problema sa kožom i kosom

Uveliko se pripremamo za ljeto i morsku obalu, no čak i more i ljetnji zrak nam može donijeti neke probleme. Ovo su namirnice koje će vam pomoći da se riješite neugodnih prepreka uživanju, piše Byrdie

Zeleni čaj smiruje iritaciju kože

Crvenilo i iritacija kože ljeti se često javljaju zbog velikih vrućina, a najbolje će vam pomoći zeleni čaj bogat umirujućim antioksidansima. Skuhajte čaj, pustite da se ohladi i potom ga ulijte u bočicu sa pumpicom i prsnite se po potrebi.

Paradajz štiti od opeklina

Paradajz obiluje antioksidanskim likopenom koji kožu čini otpornijom na sunčeve zrake, daje joj elastičnosti i smanjuje rizik od preuranjenih bora stoga se u ljetnim mjesecima preporučuje što češće jesti ovu namirnicu.

Orasi štite kosu od isušivanja

Odličan izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina E i biotina ili vitamina H, te biotina koji pomaže tijelu da brže razgradi masti, ali i blagotvorno djeluje na kožu i kosu. Vitamin E štiti od oštećenja stanica i pospješuje rast kose, dok omega-3 masne kiseline potiču proizvodnju prirodnih ulja na vlasištu. Time spriječavaju kosu od isušivanja.

Avokado čuva kosu od UV zraka

Saveznik lijepe kose i sprječava oštećenja od UV zraka, a sve zahvaljujući vitaminima B i E koji potiču proizvodnju prirodnih ulja na vlasištu. Jednako je djelotvoran kao maska za kosu, ali i kao ulje. Ulijete u lonac četiri kašičice ulja od avokada i zagrijete na laganoj vatri. Mlako ulje umasirajte u kosu prije šampona i ostavite da djeluje nekoliko minuta.  

Jagoda pomaže u borbi protiv akni 

Vitamin C u jagodama pomaže ublažiti akne i mitesere, a prirodna salicilna kiselina izbjeljuje njihove ožiljke. A ukoliko želite napraviti masku za lice, u smjesu od jagoda iscijedite malo limunovog soka koji će upiti višak masnoće sa kože. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije