Uskoro kontracepcijske pilule za muškarce

Radiosarajevo.ba
Uskoro  kontracepcijske pilule za muškarce

Ilustracija

Jedno je sigurno, kontracepcijska pilula napravila je pravu revoluciju, a jedna vijest i za muškarce, uskoro će na tržište i muška pilula. Već pedeset godina žene u apotekama mogu kupiti kontracepcijske pilule Liječnici naglašavaju njihove pozitivne karakteristike. “Smanjuje se strahovito, od 60 do 80 posto rizik od karcinoma jajnika, rizik od karcinoma sluznice maternice, manje je fibrocistične bolesti dojke, manje je tih mioma, endometrioza”, ističe doc.dr.sc. Dinka Pavičić Baldani iz Klinike za ženske bolesti i porode.

Izum pilule, kažu sociolozi, omogućio je sigurno razdvajanje seksualnosti kao užitka od seksualnosti u svrhu reprodukcije.

“Mladi muškarci i mlade žene imaju puno veću slobodu traženja i eksperimentiranja sa vlastitom seksualnošću, što za generaciju njihovih roditelja, ako govorimo ranim 70-tim godinama prošlog stoljeća, sigurno nije bio slučaj', ističe Aleksandar Štulhofer, profesor na Katedri za seksologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pilula je dostupna već 50 godina, ali mnogi često zaborave da ona ne štiti i od spolno prenosivih bolesti.

Dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije