Uskoro bismo mogli jesti vještačko meso
Fondacija za modernu poljoprivredu iz Izraela lansirala je globalni projekat u oblasti proizvodnje vještačkog mesa, fokusiran isključivo na piletinu.
Projekat te neprofitne organizacije osnovane početkom godine u Izraelu će biti pokrenut 1. januara pod palicom profesora Univerziteta Tel Aviva Amita Gefena, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti inženjeringa tkiva, navodi se u saopćenju fondacije, piše Tanjug.
Tim stručnjaka izradit će studiju izvodljivosti o proizvodnji vještačkih pilećih prsa, uz prijedloge mogućih rješenja i detaljne implikacije njihove realizacije.
Takvo meso proizvodi se u sterilnom, kontroliranom okruženju iz ćelija uzetih iz živih životinja. Te ćelije se potom inkubiraju u serumu koji sadrži aminokiseline i neorganske soli i podstiče metabolizam i rast ćelija. Nakon svega nekoliko dana, formira se tanak sloj mišića, identičan onom u mesu koje se danas konzumira.
"U svjetlu rasta populacije i prognoza za budućnost, čovječanstvo mora razmotriti održivije modele proizvodnje hrane, koji će pružiti alternative za tradicionalne načine koje sada koristimo. Inženjering tkiva može da ponudi takve alternative i to je ono što ćemo istraživati u okviru našeg projekta", rekao je profesor Gefen.
Ipak, postavlja se pitanje koliko bi ovakav oblik ishrane zaista bio zdrav za čovjeka.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.