Urugvaj postaje prva svjetska država koja legalizuje prodaju marihuane

Radiosarajevo.ba
Urugvaj postaje prva svjetska država koja legalizuje prodaju marihuane

Urugvaj će postati prva država na svijetu koja ćelegalizovati prodaju marihuane na tržištu za dolar po gramu. Prijedlog će doći u senat u novembru i možda dovesti industriju vrijednu 40 miliona dolara pod državnu kontrolu.

Legislativa je prošla kroz donji dom u augustu ove godine i podržala je vlada predsjednika Jose Mujice. Mjera je dio inicijative za borbu protiv ilegalne trgovine drogom u Južnoj Americi i terora kartela zbog kojeg ispašta cijeli region.

Predlagači zakona su dogovorili cijenu od dolara po gramu, cijeni koja će konkurirati sa cijenom na ilegalnom tržištu, koja je trenutno 1,40 dolara po gramu, piše Rt.com.

Šef policije za borbu protiv droge Jose Calzada izjavio je za urugvajske novine El Pais da će dovođenje industrije droge pod kontrolu države „omogućiti sigurno mjesto za kupovinu, dobar kvalitet proizvoda i stabilnu cijenu“.

Građani će morati zadovoljiti nekoliko uslova pod kojima će moći kupiti drogu. Morat će se registrovati u bazu podataka i kupiti marihuanu ograničenu na 40 grama mjesečno.

Urugvajci će moći legalno uzgojiti šest stabljika marihuane po osobi , a moći će se i organizovati u grupe građana gdje će njih 45 biti u mogućnosti uzgojiti 99 biljaka.

Procijenjuje se da od 3,3 miliona Urugvajaca njih 120.000 konzumira marihuanu, a neka udruženja konzumenata te biljke tvrde da je broj veći od 200.000.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije