Upustite se u avanturu pripreme pravog domaćeg ajvara

Radiosarajevo.ba
Upustite se u avanturu pripreme pravog domaćeg ajvara

Legenda o ajvaru uspješno se prenosi s koljena na koljeno pa tako odlaskom augusta i u prvim danima septembra nekako sve miriše na pečenu papriku i obojeno je u crveno. U sitne sate odlazi se u pekaru po novu štrucu hljeba kako bi se provjerila kvaliteta tek pripremljenih teglica ajvara (ili dokrajčila prošlogodišnja kolekcija). Čini nam se kako ne postoji gurman koji ne voli ajvar, piše Dobrahrana.jutarnji.hr.

Samo bez žurbe

Možete se opredijeliti za ribu ili meso, voće ili čokoladu, slatko ili slano, ali kad na red dođe pitanje ajvara, svi će potvrdno kimnuti glavom u znak obožavanja tog kremastog čuda. S ajvarom nema žurbe. Ako želite da bude zbilja dobar, pripremite se na nekoliko sati biranja najmesnatijih crvenih roga, zatim pečenja, guljenja, micanja sjemenki i za kraj višesatno miješanje dok ne dobijete izluđujuće mirisnu kremu.

On vam, naime, neće oprostiti švercanje, tako da nemojte ni pomišljati na guljenje kožice pod vodom ili na smišljanje prečica u fazi miješanja. Pravi ajvar se peče, a šta ide u njega, još je predmet rasprava na kojoj se povisuju tonovi. Jedno je sigurno, trebaju vam mesnate roge koje ćete peći.

Šarenac je najbolji

Zatim bijeli luk, po mogućnosti šarenac, so i ulje. Najveća enigma jeste patlidžan koji mnogi stavljaju, dok se drugi zgražaju. Ako volite patlidžan, izaberite sjajne primjerke sa zategnutom kožom, a na, primjerice, 10 kilograma paprika trebat će vam tri kilograma patlidžana. Što se tiče ljutine, igrajte se ljutim papričicama pa za one koji vole šarf nemojte štedjeti. Konzervans također izbjegavajte, već sterilizirajte teglice toplinom. Ove godine možete imati problem s vodenastim paprikama, s obzirom na to da je ljeto bilo kišno. Iz tog razloga posebno sebi dajte strpljenja dobro ih ocijediti nakon pečenja, što ponekad zna potrajati i cijelu noć.

Recept:

• 5 kg crvene roga paprike
• 1,5 kg patlidžana
• 1-2 svježa ljuta feferona
• glavica bijelog luka
• so prema ukusu
• 500 ml ulja

Paprike i patlidžane ispecite u rerni. Kad su paprike pečene, stavite ih u plastičnu vrećicu i dobro zatvorite (para će odvojiti kožicu od mesa paprika pa ćete ih lakše oguliti). Osim kožice, s paprika maknite i peteljke te sve košpice. Ogulite i patlidžane. Povrće sameljite na mašini za mljevenje mesa. U veliku što širu posudu ulijte 500 ml ulja, pa stavite povrće koje morate bez prestanka miješati da ne zagori.

Kad tekućina dovoljno ispari, i kad se nakon što povučete kuhačom po dnu posude, vidi dno, znak je da je se priprema bliži kraju. Tada dodajte so prema ukusu i sitno nasjeckane feferone te bijeli luk. Još malo miješajte pa potom ajvar punite u vruće, u rerni sterilizirane staklenke i dobro zatvorite. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije