Upozorenje za sve koji koriste sirće za čišćenje: Možete napraviti štetu u svojoj kuhinji

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje za sve koji koriste sirće za čišćenje: Možete napraviti štetu u svojoj kuhinji
Foto: Printscreen / YouTube / Čišćenje

Iako internet vrvi savjetima o prirodnim i jeftinim sredstvima za čišćenje, stručnjaci upozoravaju da neka od tih rješenja mogu učiniti više štete nego koristi.

Među njima se ističe jedno od najpopularnijih sredstava, a riječ je o sirćetu. Iako se godinama hvali kao čudotvorni čistač s antibakterijskim svojstvima, stručnjaci upozoravaju da njegova kiselost može ozbiljno oštetiti radne ploče u kuhinji.

Caitlin King, direktorica kompanije Wrap Your Kitchen, koja se bavi transformacijom i održavanjem kuhinja, kaže da je u svom radu često svjedočila posljedicama pogrešnog čišćenja. "Sirće je jeftino, prirodno i efikasno u ubijanju bakterija, ali istovremeno previše agresivno za većinu kuhinjskih površina", upozorava King. Kiselina u sirćetu razgrađuje zaštitni sloj koji štiti radne ploče od mrlja, vlage i ogrebotina, a šteta se najčešće ne primijeti odmah.

Lino i dm udružuju snage za podršku Roditeljskim kućama u Sarajevu i Tuzli

Lino i dm udružuju snage za podršku Roditeljskim kućama u Sarajevu i Tuzli

Kako objašnjava King, dugotrajna upotreba sirćeta dovodi do toga da površine izgube sjaj, boje izblijede, a ploče postanu podložne oštećenjima i nakupljanju bakterija. Posebno su ugrođene ploče od prirodnog kamena poput granita i mermera, jer kiselina reaguje s kalcijum-karbonatom, uzrokujući trajna oštećenja i mat mrlje. Ni laminatne ni vinilne površine nisu sigurne s vremenom izgledaju istrošeno i bez sjaja.

Iako se sirće može činiti kao ekonomično rješenje, dugoročno može dovesti do visokih troškova. Oštećene ploče često zahtijevaju zamjenu ili obnovu, što može koštati stotine, pa i hiljade maraka. "Ljudi troše mnogo novca na uređenje svojih kuhinja, a onda nesvjesno koriste proizvod koji im skraćuje vijek trajanja", dodaje King.

Umjesto sirćeta, stručnjaci preporučuju jednostavna i sigurna rješenja: toplu vodu i blagi deterdžent za suđe. Za tvrdokorne mrlje najbolje je koristiti pH-neutralne proizvode posebno formulirane za kuhinjske površine. "Najbolje što možete učiniti za svoje radne ploče jeste koristiti blaga sredstva", zaključuje King. "Malo topline, sapuna i njege i vaša kuhinja će dugo izgledati kao nova".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije