Upadnite i vi u crnu rupu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Upadnite i vi u crnu rupu (VIDEO)

Crna rupa

Na temelju novih spoznaja o prirodi crnih rupa naučnici su po prvi put stvorili interaktivni program koji pokazuje šta bi se dogodilo kada bismo se približili nekoj od njih.

Program se koristi stvarnim podacima, a simulira tok dešavanja u blizini te svemirske pojave pokazujući kako ekstremna gravitacija iskrivljuje slike sazviježđa kao da ih okreće u gigantskoj mašini za veš, piše Jutarnji list.

Tvorci programa kažu kako će on omogućiti ljudima da se upoznaju sa čudnovatim načinom kojim crne rupe djeluju na svjetlost.

"Ljudi će se moći igrati s parametrima i vidjeti kako primjerice crna rupa iskrivljuje sazviježđe Orion", objasnio je Thomas Mueller sa Univerziteta u Stuttgartu.

Crne rupe nastaju kada velika zvijezda, na kraju svog života, eksplodira, a njena jezgra kolabira do velike gustoće sa enormnom gravitacijskom silom. Čak i na sigurnoj udaljenosti od crne rupa njezina gravitacija iskrivljuje položaj zvijezda na nebu, a ta pojava se zove efektom gravitacijskog sočiva. Naime, gravitacijska sila crnih rupa toliko je velika da zakrivljuje prostor i skreće zrake svjetlosti slično kako to čine sočiva, piše Jutarnji list.

http://www.youtube.com/watch?v=bmGBVWewitQ&feature=player_embedded



net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije