UN: Trećina hrane završi u smeću

Radiosarajevo.ba
UN: Trećina hrane završi u smeću

I dok milioni djece i odraslih na svijetu gladuju, čak trećina ukupno proizvedene hrane u svijetu, čak 1,6 milijardi tona, ostaje neiskorištena i završava na otpadu, navodi se u izvještaju Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu, prenosi Tanjug.

Naučite bacati manje hrane u smeće

"Emisija ugljen dioksida od neiskorištenih prehrambenih proizvoda procjenjuje se da na godišnjem nivou iznosi oko 3,3 milijarde tone, što je skoro polovina emitovanog gasa sa efektom staklene bašte koju godišnje proizvedu Kina i SAD", navodi se u izvještaju objavljenom u listu Le Monde.

Za proizvodnju neiskorištene hrane na godišnjem nivou potroši se 250 kilometara kubnih vodenih resursa i zauzme se 1,4 milijardi hektara zemljišta.

Direktan trošak od bačene hrane na globalnom godišnjem nivo iznosi 750 milijardi dolara.

U izvještaju se navodi da se 54 posto neiskorištene hrane odbaci još u fazama pripreme, berbe i skladištenja. Ostatak se baci tokom pripremanja, distribucije i potrošnje.

U razvijenim zemljama najviše se hrane baci tokom potrošnje.

Prema podacima iznesenim u izvještaju, neiskorištene žitarice u Aziji ostavljaju značajne negativne efekte na životnu okolinu kako u pogledu emisije ugljen dioksida tako i zbog uzaludno potrošene vode i uzurpiranih obradivih površina.

U južnoj i istočnoj Aziji ogromne površine pod rižom dovode do emisije velike količine metana.

U bogatim zemljama kao i u Latinskoj Americi 80 posto bačene hrane predstavljaju meso i mesne prerađevine za čiju proizvodnju se uzalud uzurpiraju velike površine zemljišta i oslobađa ogromna količina ugljen dioksida.

Velike količine vode se uzalud potroše zbog proizvodnje neiskorištenog voća u Aziji i Latinskoj Americi.

U izvještaju se navodi da bi u cilju manjeg rasipanja hrane bilo potrebno unaprijediti agrotehničke mjere kao i infrastrukturu skladištenja i transporta u zemljama u razvoju.

Razvijene zemlje imaju najveću odgovornost u pogledu rasipanja hrane zbog njihovog načina proizvodnje i rasipničke potrošnje, zaključuje se u analizi organizacije UN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije