Umrla Evelyn Lauder, kreatorka ružičaste vrpce

Radiosarajevo.ba
Umrla Evelyn Lauder, kreatorka ružičaste vrpce

Žena koja je godinama stajala na čelu kompanije Estee Lauder i koja će ostati zapamćena kao koautorica prepoznatljive ružičaste vrpce, simbola borbe protiv raka dojke, umrla je od raka jajnika u 76.  godini.

Evelyn Lauder je zajedno sa prijateljicom Alexandrom Penney, urednicom magazina Self, osmislila ružičastu vrpcu 1992. godine, a ono što je počelo kao kampanja skromnih razmjera koja je za cilj imala podsjetiti kupce na Estee Lauder prodajnim mjestima na važnost pregleda dojki, preraslo je u svjetski prepoznatljiv simbol i ogromne donacije Fondaciji za istraživanje raka dojke, koju je također pokrenula Evelyn Lauder.

Evelyn je rak jajnika dijagnosticiran 2007., ali je nije uspio usporiti u vođenju porodičnog posla. Posljednjih nekoliko godina se, kao i dotad, svakog oktobra pojavljivala na događajima organizovanim s ciljem podizanja svijesti o raku dojke širom svijeta.

Evelyn je rođena 1936. u Beču, a u Sjedinjenim Državama se našla usljed nacističke okupacije Evrope. U New Yorku je završila srednju školu i Hunter College. U vrijeme kad je porodična kompanija njenog supruga prešla u njihove ruke, šezdesetih godina, Estee Lauder je bio brend koji je podrazumijevao samo nekoliko proizvoda.

„Bilo je to pravo novorođenče među kompanijama“, izjavila je Evelyn jedne prilike pričajući o svojim počecima u kompaniji.

Zajedno sa suprugom Leonardom, Evelyn se smatra najzaslužnijom za današnji uspjeh kompanije Estee Lauder koja bilježi godišnje prihode od 2,48 milijardi dolara.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije