Umjetna sladila ne potiču bolesti jetre i dijabetes

Radiosarajevo.ba
Umjetna sladila ne potiču bolesti jetre i dijabetes


Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism proučavalo je utjecaj umjetnih sladila u prehrani, koje stvarno konzumiramo prilikom svakodnevnog unosa hrane, te način na koji utječu na ljudsko zdravlje, piše Vitamini.hr.

U studiji je sudjelovalo 64 ispitanika koje su konzumirali niskomasno mlijeko zaslađeno s glukozno-fruktoznim šećerom ili saharozom tokom 10 sedmica. Rezultati su pokazali da nije došlo do promjene u količinama masnog tkiva jetre, čime se potvrdilo da negativnog utjecaja na organizam nema ukoliko se konzumiraju u preporučenim količinama. 

Autori studije naglasili su kako je ovo prva studija provedena u stvarnim uvjetima života, te da ukazuje kako unos umjetnih sladila, ukoliko se konzumiraju preporučene količine, ne potiče bolesti jetre, te dijabetesa kako se dosad smatralo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije