Umjesto dženaze - otapanje

Radiosarajevo.ba
Umjesto dženaze - otapanje
Tradicionalna groblja mogla bi postati stvar prošlosti?

Pogrebnici u Belgiji mogli bi odbaciti tradicionalne pokope i kremiranja, i umjesto toga otapati mrtve u kiselini. Naime, grobovi zauzimaju puno mjesta, a kremiranjem se u okoliš ispušta previše CO2, pa im je ovo praktičnije rješenje.

Firma koja je nudi ovakav tretman, nazvan resornation po grčkoj riječi za preporod, osnovana je 2007. godine u Glasgowu.

Tijelo pokojnika se stavlja u svilenu vreću i smješta u čeličnu komoru. Tamo se tretira kalijevim hidroksidom pod visokim pritiskom i temperaturom, piše Daily Mail. Proces nalikuje kremiranju, ali razlika je u tome što se kosti lome dva do tri sata.

Iz resornatora izađe mala količina zeleno-smeđe tekućine i ostaci kostiju, koji se naknadno drobe. Pepeo dobiven od kostiju može se staviti u urnu i predati porodici, a tekućina se može slobodno vratiti u otpadne vode.

Osnivač kompanije Sandy Sullivan otkrio je kako je već šest američkih saveznih država odobrilo ovu proceduru, a kompanija je u pregovorima i sa engleskom vladom.

Belgijski pogrebnici nadaju se da bi dozvolu Evropske komisije mogli dobiti kroz tri mjeseca, ali EK se boji da bi tekućina nastala procesom resornacije mogla ući u vodovodni sistem.

danas.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije