Umijeće odgoja: Starija djeca su pametnija od mlađe braće i sestara

Radiosarajevo.ba
Umijeće odgoja: Starija djeca su pametnija od mlađe braće i sestara
Foto: Pixabay / Ilustracija
Studija koju su proveli naučnici na Univerzitetu Edinbourgh u Škotskoj potvrdila je ranija saznanja da su starija djeca u porodici pamtnija od mlađe, ali i otkrila zašto je tome tako.

"Sva djeca će dobiti istu emocionalnu podršku od svojih roditelja, no ona starija će biti puno više poticana u razvijanju intelektualnih vještina. Studija je pokazala kako roditelji s rođenjem prvog djeteta uveliko mijenjaju svoje ponašanje i podređuju se djetetu. Kod drugog djeteta situacija je već drugačija. Čak i majke puno manje paze na sebe tokom druge trudnoće, nego kod prve", poručuju naučnici, piše Independent.

Roditelji se prvorođenom djetetu puno više posvećuju i to je prirodno, dok su kod drugog ili trećeg djeteta puno opušteniji. 

Starija djeca češće će biti u prilici sjediti za stolom s odraslima i razgovarati s njima te na taj način razvijati svoje mentalne vještine. Mlađi klinci igrat će se s vršnjacima i pričati s njima. Vrlo važan utjecaj na razvoj inteligencije kod starije djece ima i to što paze na svoju mlađu braću. 

Osim u vrlo rijetkim slučajevima, mlađa braća i sestre nemaju priliku paziti i podučavati nekoga te ovdje leži dokaz zašto jedinci nemaju viši IQ od starije djece u višečlanim porodicama. Naime, važan čimbenik u razvoju inteligencije je i taj što roditelji od starije djece imaju viša očekivanja te im daju veće odgovornosti (poput one da paze na svoju braću). 

Što se tiče IQ-a kod starije djece, on je veći samo za jedan posto u usporedbi s inteligencijom kod mlađih klinaca. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije