Ukusna delicija: Pripremite japrak sarmu
Tradicionalno jelo, sarmu, pored slatkog i kiselog kupusa, možete praviti i sa japrakom, listovima vinove loze.
Sastojci
1/2 kg mljevene teletine-junetine
100 gr riže
1 glavica crvenog luka
1 manja narendana mrkva
sitno nasjeckan peršun
50-ak listova vinove loze
malo mlijeka
kisela pavlaka
mala kašičica vegete, so, biber
Priprema
U sve dolme, pa i u ovu uvijek prvo dodati malo mlijeka u meso, promiješati i ostaviti da odstoji 15-ak minuta.
U meso zatim narendati - sitno luk, mrkvu, dodati dobro istpranu u vodi, rižu i isjeckan peršun. Dodati vegetu, so i biber i ostaviti da odstoji pola sata.
Listove vinove loze preliti sa proključalom vodom i kada promijene boju u tamno zeleno-smeđu, vaditi polagano, da se ne bi pocijepali. Listove filovati, praviti male sarmice i redati ih u šerpu.
Preko sarmi staviti komadiće maslaca, a zatim sarmu preliti sa proključalom vodom. Voda treba da bude u visini sarmi. Sarme kuhati oko 1 sat na laganoj temperaturi.
Sarmu služiti uz kiselu pavlaku i somune.
Mlade listove vinove loze možete posoliti, slagati jedan na drugi i njih oko 10-20 zamotavati, stavljati u teglu i zaliti hladnom proključalom vodom. Možete koristiti tegle, te ih ostaviti u frižider, tako da imate listova tokom cijele zime.
(Recept preuzet sa Meggle kuharice)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.