Ukusna delicija: Pripremite japrak sarmu

Radiosarajevo.ba
Ukusna delicija: Pripremite japrak sarmu

Tradicionalno jelo, sarmu, pored slatkog i kiselog kupusa, možete praviti i sa japrakom, listovima vinove loze.

Sastojci

1/2 kg mljevene teletine-junetine 

100 gr riže 

1 glavica crvenog luka 

1 manja narendana mrkva 

sitno nasjeckan peršun 

50-ak listova vinove loze 

malo mlijeka 

kisela pavlaka

mala kašičica vegete, so, biber

Priprema

U sve dolme, pa i u ovu uvijek prvo dodati malo mlijeka u meso, promiješati i ostaviti da odstoji 15-ak minuta. 

U meso zatim narendati - sitno luk, mrkvu, dodati dobro istpranu u vodi, rižu i isjeckan peršun. Dodati vegetu, so i biber i ostaviti da odstoji pola sata. 

Listove vinove loze preliti sa proključalom vodom i kada promijene boju u tamno zeleno-smeđu, vaditi polagano, da se ne bi pocijepali. Listove filovati, praviti male sarmice i redati ih u šerpu. 

Preko sarmi staviti komadiće maslaca, a zatim sarmu preliti sa proključalom vodom. Voda treba da bude u visini sarmi. Sarme kuhati oko 1 sat na laganoj temperaturi.

Sarmu služiti uz kiselu pavlaku i somune. 

Mlade listove vinove loze možete posoliti, slagati jedan na drugi i njih oko 10-20 zamotavati, stavljati u teglu i zaliti hladnom proključalom vodom. Možete koristiti tegle, te ih ostaviti u frižider, tako da imate listova tokom cijele zime.

(Recept preuzet sa Meggle kuharice)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije