Ukinuta sterilizacija transrodnih osoba u Švedskoj

Radiosarajevo.ba
Ukinuta sterilizacija transrodnih osoba u Švedskoj

U četvrtak 10. januara u Švedskoj je stupila na snagu odluka Apelacionog suda kojom je pregažen i posljednji od zakona eugeničke sterilizacije, čime se konačno zaustavlja praksa prisilne sterilizacije transrodnih osoba koje su se podvrgavale hirurškom tretmanu polne promjene. Formalno ukidanje zakona očekuje se do 1. jula ove godine, pišu E-novine.

Odlukom donijetom 19. decembra na osnovu individualne tužbe, utvrđeno je da je ova praksa - zasnovana na zakonu iz 1972. o seksualnom identitetu - u suprotnosti sa švedskim Ustavom, te da direktno krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Stari zakon je zahtijevao da osobe koje traže hiruršku promjenu pola moraju biti neplodne, što je u praksi vodilo prisilnoj sterilizaciji transrodnih osoba koje su promjenu pola htjele da izvrše do kraja. Hirurški zahvat nužan je ukoliko se želi i formalna promjena polnog identiteta u identifikaciji građana.

U još šesnaest zemalja Evropske unije i dalje važi propis da transrodne osobe hirurški mijenjaju pol ukoliko hoće i formalno priznanje promjene, što mnogi ne žele ili ne smatraju potrebnim.

Zabrana surove prakse u Švedskoj stupila je na snagu u četvrtak 10. januara, pošto je istekao rok za žalbe na odluku Apelacionog suda. Zakon će se promijeniti do ljeta 2013. godine, ali je sudska odluka dovoljna za pravni presedan. Prošle godine, liberalno krilo švedskog parlamenta pripremalo je zakonske promjene za ovu praksu, ali su ih blokirale konzervativne partije. 

Švedska ima mračnu historiju eugeničke sterilizacije koja se sprovodila od 1934. do 1976. sa preko 21.000 prisilno sterilisanih osoba i još oko 6000 primoranih na "dobrovoljnu" sterilizaciju. Većina zakona ukinuta je sredinom sedamdesetih, ali je eugenički program tek devedesetih došao u javni fokus. Vladina istraga pojedinačnih slučajeva okončana je 2000. godine i rezultirala je isplatom odštete žrtvama. Za sada nije poznato hoće li ukidanje i posljednjeg zakonskog okvira prisilne sterilizacije podrazumijevati isplaćivanje odštete.

Udruženja transrodnih osoba izrazila su nadu da će biti usvojen zakon o obeštećenju transrodnih žrtava prisilne sterilizacije od oko 30.000 dolara po osobi. U suprotnom, najavljene su tužbe.

Švedski parlament je 1999. godine usvojio zakon za obeštećenje žrtava prisilnih sterilizacija u okviru eugeničkog programa koji je pretežno obuhvatao mentalno nedovoljno razvijene osobe i ostale sa "društveno" nepoželjnim genetskim karakteristikama. Nikada nije dokazano da se zakon često primjenjivao i na Rome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije