Ukida se zaključivanje ocjena na polugodištu

Radiosarajevo.ba
Ukida se zaključivanje ocjena na polugodištu

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske, Željko Jovanović, najavio je ukidanje zaključnih ocjena na polugodištu u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

"Osim što generira testomaniju i stres, polugodište i zaključivanje ocjena nepotrebno su opterećenje za nastavnike. Ukidanje nepotrebnog, ali već tradicionalnog administracijskog posla trebalo bi se dogoditi ubrzo", najavila je zamjenica ministra za Vjesnik.

"Do ljeta planiramo učiniti niz promjena u administraciji, u stvarima koje otežavaju rad učiteljima i nastavnicima, a koje nije problem ukloniti. Takve im administrativne barijere samo zagorčavaju rad i život, a u stvarnosti ne utječu na kvalitetu nastave. Figurativno, u školama nedostaje zraka", kazala je zamjenica ministra, Marija Lugarić.

Ukidanje polugodišnjeg zaključivanja ocjena, prema prvim reakcijama, čini se, podržava i struka.

"Prvo polugodište traje samo 10 sedmica i vrlo je teško provući razred od 30 učenika kroz barem dvije ocjene iz svakog predmeta. To ispadne 60 ispitivanja, što je nemoguće meni koji imam četiri sata sedmično, a kako je tek onim nastavnicima koji imaju dva ili samo jedan sat sedmično", izjavio je predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije