Ugledni doktor savjetuje kako njegovati kožu: Bitan je jedan faktor

0
AA / Radiosarajevo.ba
Ugledni doktor savjetuje kako njegovati kožu: Bitan je jedan faktor
FOTO: AA / Rusmir Arslanagić

Otorinolaringolog doc.dr. Rusmir Arslanagić pričao je o problemima kože i savjetima šta je to dobro za kožu. Kao najvažniji faktor ističe važnost preparata koje korstimo, da su preparati na prirodnoj bazi, da je glavni sastojak ekstrakt biljaka.

Odrastao je u porodici gdje su uvijek razgovarali o koži i problemima kože.

"Mama je na neki način inicirala tu priču i uvodila nas u svijet kozmetike i kozmetologije. Ona je prijeratna profesorica dermatovenerologije. Uz mamu sam poprilično savladao osnovnu problematiku kože. To je neki život koji smo mi živjeli. Mama je uvijek dolazila sa nekim problemima ili novitetima. Imala je privatnu ordinaciju kroz koju je ona definisala najčešća stanja s kojima se dermatolozi susreću", kaže dr. Arslanagić.

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Smatra da ljudi idu ljekarima zbog različitih stvari.

"Neke su situacije ozbiljne i za njih su potrebne konsultacije sa specijalistima dermatolozima, dok su neke stvari više kozmetičke. Ako neko ima masnu ili suhu kožu, svjestan je toga. Ako ima pjegice, bore ili ožiljke, svjestan je toga i ne treba mu ljekarsko mišljenje. On traži rješenje svog problema", navodi dr. Arslanagić.

Zbog toga su porodično počeli razmišljati o tome da tržištu ponude set proizvoda koji će na prvu ponuditi odgovor na njihov problem. Tako su napravili set preparata koji odgovaraju različitim tipovima kože.

"Orijentisali smo se na to da pored kozmetičkih supstanci u naše proizvode utkamo i znanje prethodnih generacija jer u ekstraktima bilja i trava se nalazi dosta odgovara na probleme kože. Sastav svake kreme je različit. Oko 97 posto su prirodni sastojci", ističe dr. Arslanagić za Anadoliju.

Oni su startup koji je odlučio da ponudi kompletnu estetsku uslugu.

" U dva ili tri naša proizvoda koristimo hercegovačko smilje. Prema istraživanju, hercegovačko smilje ima najveći udio italodiona na svijetu. To smilje izvozimo, kupuju ga strane kompanije da bi ga stavile u svoje proizvode. Mi hoćemo da pokažemo da BiH može da napravi iskorak i da od proizvođača sirovina i polufabrikata koje daje drugima da bi nama prodavali, dođemo do onih koji ovdje mogu da naprave kvalitetan proizvod od naših sirovina", pojasnio je dr. Arslanagić.

Istakao je kako je bitna rutina i svakodnevno čišćenje kože lica, ali i da se trudimo da koristimo preparate na bazi bilja, sa što manjim udiom hemije. 

U praksi se pokazalo smilje kao odličan preparat za njegu kože lica. Kreme koje preporučuje baziraju se upravu na ovoj biljci. 

U praksi ulje na bazi smilja u kojem su ključni sastojci biljke u visokim koncentracijama, je ono što smilje čini toliko vrijednim u kozmetičkoj industriji i u medicini.

Smatra se jednim od najboljih esencijalnih ulja uopće za njegu kože - za njeno zacjeljivanje, ali i za ljepotu. Zbog regenerativnih svojstava sastojak je proizvoda za zrelu kožu, za kožu s nepravilnostima i za oštećenu kožu. Ne samo što je djelotvorno kod različitih stanja kože, ono je i nježno, pa je mala vjerojatnost da će neko na njega biti osjetljiv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije