Udebljaju se nakon što dobiju posao

Radiosarajevo.ba
Udebljaju se nakon što dobiju posao

U Hrvatskoj je, izgleda, zdraviji biti nezaposlen. Tako bi se mogli protumačiti rezultati istraživanja koje je sproveo portal Mojposao.hr na uzorku od 500 ispitanika.

Istraživanja pokazuju da se Hrvati, nakon što dobiju posao, prosječno udebljaju 8 kilograma. Među glavnim razlozima za dodatne kilograme su stres, sjedenje, preskakanje obroka i premalo spavanja.

Više od polovice ispitanika (62%) još se uvijek nije riješilo kilograma koje su nagomilali od kada su počeli raditi. Dodatnih 13% ispitanika nakupljene je kilograme u međuvremenu izgubilo, dok je 13% ispitanika smršavilo od kada su počeli raditi. Svega 10% ispitanika izjavilo je kako im se težina nije promijenila od kada su se zaposlili.

Među zaposlenicima koji se bore s prekomjernom težinom više je muškaraca (64%) nego žena (61%).

Najčešći uzrok nakupljenih kilograma je cjelodnevno sjedenje, tvrdi 66% ispitanika. Njih najveći broj (61%) radni dan provede sjedeći više od šest sati. Od 4 do 6 sati u prosjeku sjedi 17% ispitanika, njih 11% od 2 do 4 sata, a 12% ispod 2 sata.

Nakon sjedenja drugi uzrok debljanju je stres, smatra 59% ispitanika. Nešto više od polovice ispitanika (52%) kao uzrok navodi preskakanje obroka, a 42% brzu hranu. Nedostatak sna, glavni je uzrok debljanja za 38% ispitanika.

Ne ohrabruje činjenica da za vrijeme radnog vremena najviše ispitanika (45%) jede pecivo ili sendvič. Tek 29% njih naručuje topli obrok, dok ih četvrtina (25%) jede voće. Svega 16% ispitanika za vrijeme radnog vremena jede obrok spremljen kod kuće. U toku radnog vremena grickalice konzumira gotovo tri četvrtine ispitanika (73%).


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije