Učiteljica otpuštena jer je žrtva porodičnog nasilja

Radiosarajevo.ba
Učiteljica otpuštena jer je žrtva porodičnog nasilja

Kalifornijska učiteljica Carie Charlesworth, dobila je otkaz na svom radnom mjestu jer je žrtva porodičnog nasilja, otkrivaju pisma koje je objavio NBC San Diego, prenosi Libela.

Razlog otkaza je njezin nasilni bivši muž Martin Charlesworth, koji ju napao i maltretirao na parkingu Holy Trinity School, škole u kojoj je Carie radila. Incident se dogodio nakon vikenda tokom kojeg je Carie čak tri puta zvala policiju zbog njegovog nasilničkog ponašanja. Škola je zaključana nakon incidenta.

Nasilni muž je opasnost i za školu

Martin je poslat u zatvor, no i Carie je kažnjena. Na dan 11. aprila, škola joj je poslala otkazno pismo. Temeljni argument za otkaz je njezin opasni muž:

"Iz nedavnih incidenata u koji ste uključeni vi i gospodin Wright (direktor škole) dok ste još fizički bili u školi, znamo da trenutna zabrana približavanja nije imala zastrašujući efekt na vašeg bivšeg muža. Iako shvaćamo da je trenutno zatvoren, mi ne možemo znati koliko dugo ili kratko će biti u zatvoru, a iz zapisa suda je vidljivo da bi mogao biti pušten već na jesen. U interesu je sigurnosti naših učenika/ca, zaposlenika/ca i roditelja u Holy Trinity School-u  da Vam jednostavno ne možemo dopustiti da se vratite na posao u našu školu, ili, nažalost,niti u jednu drugu školu u blizini."

Charlesworth je odluku nazvala primjerom prožimajuće stigme s kojom se žrtve porodičnog nasilja suočavaju, povrh samog zlostavljanja.

"To je razlog zašto žene žrtve porodičnog nasilja šute", poručila je NBC- u "Boje se kako će ih ostali ljudi vidjeti, drugačije doživljavati, percipirati i tretirati."

Charlesworth planira svoj otkaz osporiti na sudu, no izgleda da škola ima pravno utemeljenje zahvaljujući široko sročenog tzv. "vjerskog izuzeća". Kao dio svog posla, Carie je i (između ostalog) predavala religiju, te, iako je to bila izrazito mala satnica u njezinom nastavničkom planu, postoji zakonska odredba o tome da može dobiti otkaz bez razloga, baš kao i svećenik ili pastor.

Charlesworth će primati platu do augusta, no ne zna kako dalje nastaviti svoj život i brinuti se za život svoje četvero djece. Njen bivši muž iz zatvora vjerojatno izlazi pri kraju juna.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije