Učinite vaš travnjak još bujnijim: Treba vam samo jedna uobičajena namirnica iz kuhinje

2
Radiosarajevo.ba
Učinite vaš travnjak još bujnijim: Treba vam samo jedna uobičajena namirnica iz kuhinje
Foto: Pexels / Ilustracija

Dolaskom toplijih dana, održavanje travnjaka zelenim i gustim postaje izazov, ali postoji prirodno rješenje koje podrazumijeva korištenje taloga od kafe.

Stručnjaci za vrtlarstvo iz Daley’s Turf preporučuju da se trava u maju, kada intenzivno raste, nahrani ovim besplatnim đubrivom kako bi razvila dublji korijenski sistem i bila otpornija na ljetne vrućine.

Talog od kafe je bogat azotom, esencijalnim nutrijentom koji potiče rast korijena i lišća, pomažući travi da ostane zelena i bujna tokom sušnih perioda. Gušći travnjak bolje zadržava vlagu, hladi tlo i sprječava njegovo isušivanje. Time se smanjuje vjerovatnoća da trava požuti ili se pretvori u rijetke i suhe dijelove koji se teško oporavljaju do jeseni.

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

Nakon što završite sa pripremom jutarnje kafe, sačuvajte talog i osušite ga kako biste spriječili stvaranje plijesni. Mnoge kafeterije također nude besplatan talog za baštovane. Kada se osuši, talog se može dodati u kompost ili ravnomjerno posuti direktno po travnjaku.

Važno je talog rasporediti u tankom sloju i potom lagano ubaciti u zemlju pomoću grablji ili metle, a zatim obilno zaliti travnjak kako bi se nutrijenti lakše apsorbirali. Korištenje rasipača za đubrivo može pomoći u ravnomjernoj distribuciji po cijeloj površini.

Dovoljna je jedna primjena mjesečno tokom kasnog proljeća i ranog ljeta kako bi trava dobila potrebnu dozu azota. Osim boljeg izgleda travnjaka, dodatni bonus je i ugodan miris kafe koji se može osjetiti nekoliko dana nakon primjene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije