Učinak antibiotika u ishrani stoke na zdravlje ljudi
Debata istraživača Davida Wallinga, te veterinara Davida Burcha o utjecaju koji ishrana stoke može imati po ljudsko zdravlje, objavljena je u online časopisu Bmj.com
Naime, D. Walling smatra kako je zloupotreba te prekomjerno korištenje antibiotika u ishrani stoke zanemarena, te ističe kako se u Sjedinjenim Američkim Državama 72 % upotrebe antibiotika odnosi na njihovo dodavanje vodi te ishrani stoke.
Također, ističe kako je u većini slučajeva dodavanje antibiotika bespotrebno. Ujedno naglašava kako javnozdravstvene politike Europe te sjeverne Amerike ukazuju na povećani rizik od otpornosti na antibiotike zbog zloupotrebe antibiotika u ishrani stoke.
D. Burch, je, s druge strane, istaknuo kako korištenje antibiotika u ishrani stoke ne povećava dodatan rizik od otpornosti prema antibioticima kod ljudi nego to čini unos antibiotika koje inače ljudi unose toom liječenja bolesti.
Nadalje, istaknuo je kako je malo vjerovatno da korištenje dodatnih antibiotika u ishrani stoke predstavlja rizik za ljudsko zdravlje pogotovo u usporedbi povećanog korištenja antibiotika tokom života u ljudi, pišu Vitamini.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.