Ubojita, ali izlječiva bolest: Danas je Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Radiosarajevo.ba
Ubojita, ali izlječiva bolest: Danas je Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Tuberkuloza (TB) je bolest koju uzrokuje bakterija Mycobacterium tuberculosis. Bakterija obično napada pluća, međutim, može napasti bilo koji dio tijela, poput bubrega, kičme ili mozga. Ako se pravilno ne liječi, TB može biti smrtonosna.

Tuberkuloza je jedna od najubojitijih bolesti na svijetu, a jedna trećina svjetske populacije inficirana je TB-om. Svake godine, gotovo 9 miliona osoba širom svijeta razboli se od tuberkuloze, a svake godine, gotovo dva miliona smrtnih slučajeva širom svijeta povezana su s tuberkulozom. TB je također vodeći uzrok smrti osoba inficiranih HIV-om.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se 24. marta svake godine, s ciljem podizanja svijesti javnosti da je tuberkuloza izlječiva bolest, te da se poduzimanjem niza akcija pridonosi kontroli tuberkuloze, omogućujući rano otkrivanje bolesti te adekvatno liječenje i praćenje bolesnika.

Iako je smrtnost od tuberkuloze smanjena gotovo 40 posto od 1990. do 2011. godine, do danas je ostala epidemija koja uzrokuje 1,4 miliona smrtnih slučajeva svake godine. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije trećina svjetske populacije inficirana je uzročnikom te bolesti.

Svjetski dan TB-a pruža priliku da se razmotre problemi koji su povezani s TB-om, kao i da se pronađu rješenja i pruži podrška svjetskoj borbi protiv tuberkuloze.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se u spomen na dr. Roberta Kocha koji je 1882. godine otkrio uzročnika tuberkuloze - bakteriju Mycobacterium tuberculosis.

Bakterija u prvom redu zahvaća pluća, iako praktički može zahvatiti bilo koji organ: limfne čvorove, kožu, mozak, kosti i zglobove, probavni, mokraćni i genitalni sustav. Poseban problem je i pojava multirezistencije uzročnika na lijekove.

Simptomi ove bolesti su nekarakteristični. Obično je prisutan umor, opća slabost, temperature, gubitak apetita i mršavljenje, pojačano noćno znojenje, te suhi nadražajni kašalj, koji kasnije može biti popraćen iskašljavanjem. Kod težih oblika bolesti može se pojaviti krv u iskašljaju, bolovi u prsima i otežano disanje. Da bi se utvrdila bolest, neophodno je učiniti RTG pluća i pregled iskašljaja na uzročnika tuberkuloze, osnovne pretrage krvi i tuberkulinsko testiranje. Tuberkuloza je izlječiva bolest, ali se nakon izlječenja ne stječe imunitet od ponovnog obolijevanja.

TB se prenosi kroz zrak od jedne osobe do druge. Bakterije se nađu u zraku kada osoba s aktivnom tuberkulozom u plućima ili grlu kašlje, kiše, priča ili pjeva. Osobe koje su u njenoj neposrednoj blizini mogu udahnuti bakterije i zaraziti se.

Osobe s aktivnom tuberkulozom najčešće prenesu oboljenje osobama s kojima provode svakodnevno najviše vremena, kao što su članovi porodice, prijatelji, kolege na radnom mjestu ili školske kolege.

Napredak ka globalnim ciljevima za smanjenje broja oboljelih od tuberkuloze i smrtnih slučajeva u prethodnim godinama je bio impresivan: od 1990. godine smrtnost uzrokovana tuberkulozom je smanjena za više od 40 posto širom svijeta, a incidenca opada. Ali globalno opterećenje ostaje ogromno, tako da i dalje postoje značajni izazovi: 2011. godine je bilo procijenjeno da ima 8,7 miliona novih slučajeva oboljelih od tuberkuloze, a 1,4 miliona ljudi je umrlo od tuberkuloze.

''Više od 95 posto slučajeva umrlih od tuberkuloze se javlja u zemljama s malim i srednjim prihodima. Siromašne zajednice i ugrožene grupe su najviše pogođeni, ali ova bolest koja se prenosi zrakom je opasnost za svakoga'', kažu iz Crvenog križa BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije