U zumbule se tako lako zaljubiti: Počinju cvjetati s prvim proljetnim kišama

0
Radiosarajevo.ba
U zumbule se tako lako zaljubiti: Počinju cvjetati s prvim proljetnim kišama
FOTO: Pixabay / Zumbuli

Na spomen zumbula, mnogima je prva asocijacija prepoznatljiva ljubičasta ili plavo-ljubičasta boja ovog ranoproljetnog cvijeta.

Ali, zumbuli dolaze i u drugim bojama, poput bijele, crvene i roze. Upravo takvi zumbuli svojom ljepotom mogu komparirati onima ljubičastima.

Zumbuli počinju cvjetati s prvim proljetnim kišama zbog čega se ovaj cvijet latinskog imena Hyacinthus, naziva još i cvijetom kiše.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Cvijet koji je prema Homeru nikao iz krvi ubijenog Hijacinta, diči se i specifičnim slatko-opojnim mirisom koji će svojom intenzivnošću ispuniti svaku prostoriju u koju stavite vazu sa zumbulima.

Lako prepoznatljivi cvjetni grozdovi sačinjeni od sitnih spuštenih latica domove čine šarenijim i optimističnijim nagovještavajući opojno i šareno proljeće. Zumbuli vole sunce, ali ne bi trebali biti u previše toploj prostoriji te ne vole previše vode. Zbog toga ih treba zalijevati u tanjurić, a ne direktno u teglicu, piše Zadovoljna.hr.

Uz one ljubičaste, vrlo dekorativno i ljupko izgledaju zumbuli roze boje koji će domu dati dašak romantike i vedrine.

U roze zumbule zaista je lako zaljubiti se što dokazuju i fotografije koje vas mogu inspirisati da i vlastiti životni prostor dekorirate ovim krasnim cvijećem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije