U zatvoru sa članicama Pussy Riot

Radiosarajevo.ba
U zatvoru sa članicama Pussy Riot

Dvije članice feminističkog punk benda Pussy Riot, Marija Aljehina i Nadežda Tolokonikova, osuđene na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog huliganizma i vrijeđanja vjerskih osjećanja, nakon izvođenja performansa protiv Putina u moskovskoj crkvi, otpremljene su u kažnjeničke kolonije, u kojima će odležati i odraditi svoju kaznu.

Trećoj optuženoj članici benda, Ekaterini Samučevič, kazna je preinačena u uslovnu.

Aljehina i Tolokonikova nalaze se u odvojenim radnim logorima nešto više od dvije sedmice. Tolokonikova je smještena u Mordoviji, 450 kilometara istočno od Moskve, dok se Aljehina nalazi u blizini grada Bereznikija, više od 1000 kilometara daleko od Moskve. Pred vama su prve fotografije iz radnih logora u kojem se djevojke nalaze, a koje je napravio ruski medij Izvestia.

Prema fotoreportaži, čini se da zabrinutost zapadne javnosti i advokata članica benda u vezi sa radnim logorima u Rusiji nije bila neutemeljena. Pored loših uslova, djevojkama u ovim institucijama usljed loše reputacije u javnosti u ruralnim područjima Rusije, prijete različite vrste nasilja, upozorila je ranije jedna od njihovih advokatica.

Članice Pussy Riot ipak idu u kažnjeničku koloniju

Prema pisanju Izvestia, Aljehina i Tolokonikova se zasad najviše žale na lošu hranu, kao i na nepoštivanje veganskog načina života Aljehine, te nemogućnost komunikacije sa vanjskim svijetom. Dane u radnom logoru djevojke provode prema striktnoj radnoj rutini, ustaju u zoru i obavljaju zadatke poput šivenja većinu dana.

Ovaj medij napominje da su druge zatvorenice zasad sasvim korektne prema ruskim aktivistkinjama, jer se niko ne želi završiti umiješan u politički slučaj. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije