U zatvor zbog slika plišanih medvjedića

Radiosarajevo.ba
U zatvor zbog slika plišanih medvjedića

Anton Suryapin
, 20-godišnji student žurnalistike i foto novinarstva iz Bjelorusije, mogao bi završiti u zatvoru i to zbog fotografija plišanih medvjedića...

Suryapin, inače, živi u Minsku gdje radi kao urednik-saradnik Belarusian News Photos gdje je i objavio sporne slike „opakih, plišanih medvjedića“

Naime, švedska marketinška kompanija Studio Total unajmila je avion 4. jula ove godine za prelet preko Bjelorusije iznad koje je bacila na stotine plišanih medvjedića s malim padobranima i porukama koje promoviraju slobodu govora. Suryapin je fotografirao plišane medvjediće u zraku i, naravno, kao i većina 20-godišnjaka danas, postavio je te slike na internet.

Već 13. jula je uhapšen pod optužbama da je saučesnik „švedske grupe koja je izvršila krivično djelo ilegalnog ulaska u bjeloruski zračni prostor“. Nisu pomogle ni brojne reakcije švedske kompanije da niko u Bjelorusiji nije znao o ovoj akciji prije nego što se desila.

U priču se uključio i Amnesty International koji od Vlade Bjelorusije traži hitno oslobođanje Suryapina, koji bi mogao dobiti kaznu od čak sedam godina u zatvoru, objavio je Huffington Post.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije