U Srbiji osnovano prvo udruženje za legaliziranje marihuane

Radiosarajevo.ba
U Srbiji osnovano prvo udruženje za legaliziranje marihuane

Po ugledu na zemlje sa Zapada prvi put u Srbiji registrirano je udruženje za lagalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe.

Inicijativa za promjenu zakonske regulative kanabisa naziv je novoregistriranog udruženja građana iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca koji žele da i u Srbiji, kao u nekim zemljama Evrope i Amerike, bude legalizirana upotreba medicinske marihuane, pišu Naše novine.

Korištenje kanabisa u svrhe liječenja zasniva se na svjetskim istraživanjima u kojima je zaključeno da bi njegova upotreba mogla spriječiti rast moždanog tumora i kontrolirati metastaze nekih plućnih tumora, piše Mondo.rs.

Preparati kanabisa također pomažu i kod bolesti kakva je multipla skleroza.

U srpskom udruženju kažu da ih na korak ka afirmaciji ovakve prakse, koja je započeta na Facebooku a mogla bi da se završi i legalizacijom, nije naveo elitizam niti ih marihuana zanima kao opijat.

Iniciijativa je dobila zvaničan oblik registracijom udruženja, a u toku je rad na prijedlozima nadležnima za izmene propisa, kaže potpredsjednik udruženja Draško Nikodijević.

Zemlje u kojima je dozvoljena upotreba kanabisa i njegovih preparata u medicinske svrhe su: Holandija, Češka, Kanada, neke države SAD-a, Portugal, Švajcarska, Mađarska, Izrael, Nemaćka, Italija, Francuska i Španija. U Hrvatskoj nije legalan, ali na sudu postoji praksa da se oslobađaju oni korisnici koji dokažu da se upotrebljava u medicinske svrhe.

Legalizirali medicinski kanabis

Srpska inicijativa nije "izmišljanje tople vode", jer priznati lijekovi na bazi kanabisa već postoje ali njihova primjena u Srbiji nije dozvoljena postojećim zakonima, kaže Nikodijević. 

"Svako od nas poznaje nekog ko se bori sa tumorom. Prema nekim procenama, broj oboljelih u Srbiji drastično će porasti u narednim godinama, a već sada veliki broj oboljelih pacijenata na pregled specijaliste čeka i po dva mjeseca. Tako su bolesnici praktično osuđeni na smrt, dok s druge strane svjetska medicinska zajednica uveliko bruji o lekovitom dejstvu marihuane", objašnjava Nikodijević.

Ciljevi udruženja su da se hitno usvoje izmjene zakona kako bi se počelo s legalnim korištenjem lijekova, formiranjem dispanzera za kupovinu na ljekarski recept, ali i dozvolilo da registrirani pacijenti marihuanu gaje za lične potrebe.

U Inicijativi za promenu zakonske regulative kanabisa kažu da, iako tek osnovani, imaju ispostave u 15 gradova Srbije.

"Očekivali smo strah i predrasude okoline, ali nismo primijetili ništa slično. Čak bi i političarima bilo u interesu da se zakon izmijeni jer bi se tako regulativa uskladila sa zemljema EU", kaže sagovornik Naših novina.

Legalizaciju marihuane u Srbiji, kao i u svijetu, ne odbacuju "u startu" ni ljekari. Jedan od njih je Vladimir Kovčin, onkolog u KBC Bežanijska kosa.

"Kanabis se uglavnom do sada koristio za ublažavanje bola i tegoba, ali ne znam koliko on zaista ima antitumorskog dejstva. Za to bi trebalo još kliničkih ispitivanja. Mislim da bi, uz restrikcije i kontrolu, mogao da se koristi. Pa i morfijum se legalno koristi uz propisanu dozu bez ikakvih problema", kaže dr. Kovčin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije