U sefovima Costa Concordie još uvijek 'leže' milioni dolara

Radiosarajevo.ba
U sefovima Costa Concordie još uvijek 'leže' milioni dolara

Kruzer Costa Concordia napokon je uspravljen, a sada se za njegovo udomljavanje bore čak tri luke.

Najveća borba odvija se između luka u Genovi, Piombinu i Palermu, a luka u Genovi čak je spremna za prihvat broda produbiti luku za oko 20 metara. Vjerojatno će Costa Concordia svoj kraj dočekati u Italiji, iako je bilo ideja da ga se na proljeće otegli do Indije gdje je rezanje na dijelove mnogo jeftinije. 

No, takva ideja nije se svidjela osiguravajućim društvima jer ne žele riskirati štetu na dalekom putu. Samo uspravljanje broda stajalo je oko 800 miliona dolara (oko 1,1 milijardu KM), što je više od same vrijednosti kruzera. 

Projekt rezanja kruzera, kada počne, na određeno će vrijeme zaposliti stotine ljudi. No posao im neće biti nimalo lak jer je velebni kruzer poput malog grada, sastavljen od različitih materijala, a sadrži i brojne toksične tvari. Trebat će isprazniti i spremišta u kojima su tone voća, povrća, jaja, mlijeka, više od tone piletine, osam tona govedine, dvije tone sira i gotovo 25.000 litara sladoleda. 

No prije tegljenja treba mnogo toga napraviti. Kad se brod potpuno stabilizira, ronioci će krenuti u potragu za dvoje nestalih putnika, ali i uz prisutnost predstavnika ureda državnog tužitelja, otvoriti kabinu i oko 1500 sefova s osobnim stvarima. Nakon pregleda, sve će im biti vraćeno, objavila su 24sata.hr

Stručnjaci procjenjuju da je u brodu pohranjeno oko 10 miliona dolara (oko 14 miliona KM) u novcu i nakitu. Costu Concordiju su krasila i brojna umjetnička djela visoke vrijednosti, no njihovo stanje je upitno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije