U Rusiji zabranjeno pušenje na javnim mjestima

Radiosarajevo.ba
U Rusiji zabranjeno pušenje na javnim mjestima


Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je u ponedjeljak zakon kojim se zabranjuje pušenje na javnim mjestima, koji će postepeno stupati na snagu od juna, saopćio je Kremlj.

Zakon o "zaštiti zdravlja osoba o štetnosti duhana pasivnog i posljedica upotrebe duhana" odobrio je donji dom parlamenta (Duma), a potvrdilo Vijeće federacije (gornji dom), navelo je rusko Predsjedništvo u saopćenju.

Prema tekstu zakona, biće zabranjeno pušenje u školama i univerzitetima, kao i upravnim zgradama, kao što su ministarstva.

Od 1. juna se očekuje zabrana pušenja u vozovima na dugim linijama, kao u restoranima i hotelima.

Ovaj zakon zabranjuje oglašavanje i sponzorstvo duhanskih proizvoda. Predviđene su druge mjere kao povećanje poreza na duhan.

U oktobru, premijer Dmitrij Medvedev je najavio da će vlada proučiti projekat zakona ministarstva zdravlja o zabrani pušenja na javnim mjestima u nadi da se smanji broj pušača.

Šef vlade žali što je Rusija postala "zemlja s najvećim brojem pušača u svijetu", oko 44 miliona, što predstavlja trećinu ukupnog stanovništva zemlje.

Gotovo 400.000 Rusa umire svake godine zbog pušenja, naglasio je on.

U Rusiji, jedna kutija cigareta košta oko 40 rubalja (jedan euro) i još je moguće pušiti u restoranima i barovima, što je zabranjeno u brojnim zemljama Evropske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije